Bebeklerinizi koruyun: Boğmaca salgını

Uzmanlar, pandemi sürecinde çocukluk çağı aşılamalarının aksatılmasının ve bazı enfeksiyonların kontrol altına alınamamasının, boğmaca gibi hastalıklarda artışa yol açtığını belirtiyor. Bu bağlamda, halkın bilinçlendirilmesi ve aşılama kampanyalarının önemi büyük.

Avrupa ve Türkiye'de boğmaca vakalarında kayda değer bir artış yaşanıyor. 2023 yılında Avrupa'da 25 bin olan boğmaca vakası sayısının, bu yılın sadece ilk üç ayında 32 bine yükseldiğini açıklandı.

Özellikle bebeklerde görülen bu hastalığın ölüm riskinin yüksek olduğu ve aşılamanın önemi vurgulanıyor.

Gebelik döneminde annelere ve bebekle aynı evde yaşayan 14 yaş üstü kişilere hatırlatma dozu yapılması gerektiğini belirtiliyor.

Boğmaca aşısının bebeklik döneminde uygulanıyor, ancak 0-6 ay arası bebeklerin aşılanmıyor. Bu nedenle annelerin aşılanması, küçük bebeklerin korunması için kritik önem taşıyor.

Boğmaca nedir?

Boğmaca hastalığı, solunum yollarını etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Bakteriyel kaynaklıdır ve özellikle çocukları etkiler.

Genellikle öksürük nöbetleri ile karakterizedir ve bu öksürük atakları sırasında nefes almak zor olabilir. Hastalık genellikle kuru ve takıntılı öksürük ile başlar ve zamanla öksürük krizleri artabilir. 

İlginizi çekebilir

  1. Alerji mevsimi başladı! Sonbahar hastalıklarına karşı nasıl korunursunuz?
  2. Disleksi hangi yaşlarda ortaya çıkar? Erken teşhisin önemi!
  3. Duman yerine buhar: Elektronik sigara ölüme yol açabilir mi?