Biberiye nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmelidir?
Genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen biberiye bitkisi, aromatik özelliğiyle mutfakların vazgeçilmezlerinden biridir. Mutfakta kullanımının yanı sıra birçok farklı kullanım alanı olan biberiyeyi gelin yakından tanıyalım..
Biberiye bitkisi, güzel kokulu ve yaprak dökmeyen minik iğne yapraklı bir çam ağacını andırır. Beyaz, pembe ya da mor çiçekler açan bu aromatik kokulu bitki, taze, yağ şeklinde veya kurutulmuş olarak yemeklerde baharat şeklinde kullanılır. Mutfağında her zaman yetiştirebileceğin ve taze taze koparıp kullanabileceğin yenilebilir aromatik otlardan birisidir biberiye. Ballıbabagiller familyasına ait olan bu güzel bitki; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini içerir. Ayrıca içinde magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir de vardır. Şimdi biberiyeye daha yakından bakalım.
Biberiye nedir?Biberiye, her ne kadar kurutulmuş baharat haliyle biliniyor olsa da aslında iğneye benzer dar yapraklara sahip yeşil bir çalı türü. Bu bitkinin boyu en gelişkin döneminde bir ila iki metre arasında olabiliyor. Ayrıca biberiye, sahip olduğu yeşil rengi her mevsim koruyabiliyor. Biberiye bitkisinin mavi-eflatun renkli çiçekleri bulunuyor. Fakat bitkinin baskın kokusu çiçeklerinden değil, yapraklarından yayılıyor. Latince adı Rosmarinus Officinalis olan biberiye, ballıbabagiller familyasında yer alıyor. Rosmarinus, Latin dilinde “denizin çiği” anlamına geliyor. Bu sebeple de botanik bilimciler, deniz kıyısını çok seven biberiyeye bu ismi veriyor. Bitkinin Türkçede yaygın bilinen adı biberiye olmakla birlikte, bazı yörelerde “kuş dili otu” olarak da adlandırılıyor.
Faydaları nelerdir?- Sindirim sistemi için oldukça faydalı bir bitkidir. İltihap giderici özelliği bulunduğu için hazımsızlık, ülser ve mide sorunları yaşayan kişilerin kullanması önerilir. Bağırsak sendromu için de şifalıdır.
- Biberiye bitkisinin özleri pek çok kanser türüne karşı koruma sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır. Antioksidan bileşenleri nedeni ile vücuda bir koruma duvarı örer.
- Solunum yollarını açmasından ötürü sinüzit benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Ağız ve boğaz bölgesinde meydana gelen yararların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan güçlü bir antiseptiktir.
- Sinir sistemine iyi gelir. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla mücadelede etkili olabilir.
- Kas ve eklemlerde meydana gelen iltihapların iyileşmesinde etkilidir.
- Doğal bir idrar söktürücüdür.
- Biberiyenin çay olarak kullanımı vardır. Biberiye çayı taze ve kuru biberiyeden yapılabilir. 1 büyük fincan çay için iki çay kaşığı kuru veya 1 çay kaşığı taze biberiye kullanılabilir. Bahsedilen ölçü ortalamadır, isteye göre daha yoğun veya hafif çaylar yapılabilir. Kaynayan suya atılan biberiyeler 10 dakika kadar demlenir ve süzülerek içime hazır olur. Biberiye baharatı tadı nedeniyle bazı kişiler içmekte zorlanabilir, bal ve limon katılarak biberiye suyu tatlandırılır.
- Biberiye bitkisinin yağı, masaj işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Rahatlatıcı ve ağrı giderici etkisi bilinen esans, su içine damlatılarak solunum vasıtasıyla da kullanılabilir. Solunan biberiye yağının rahatlatıcı, balgam söktürücü ve ağrı kesici etkisi vardır. Cilde direkt sürülerek masaj yapılan yağ kısa sürede emilir, cilt yüzeyinde hafif yanma hissi de yapabilir. Cilt metabolizmasını hızlandıran yağ yerine masaj için özel geliştirilen biberiye jeli ve biberiye maskesi de tercih edilebilir.
- Biberiye bitkisini ister taze olarak istersen de kuru biberiye olarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Kendine özgü aromasıyla tüm tariflerinize enfes bir koku ve lezzet katacaktır.