Biberiye nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmelidir?

Genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen biberiye bitkisi, aromatik özelliğiyle mutfakların vazgeçilmezlerinden biridir. Mutfakta kullanımının yanı sıra birçok farklı kullanım alanı olan biberiyeyi gelin yakından tanıyalım..

Biberiye bitkisi, güzel kokulu ve yaprak dökmeyen minik iğne yapraklı bir çam ağacını andırır. Beyaz, pembe ya da mor çiçekler açan bu aromatik kokulu bitki, taze, yağ şeklinde veya kurutulmuş olarak yemeklerde baharat şeklinde kullanılır. Mutfağında her zaman yetiştirebileceğin ve taze taze koparıp kullanabileceğin yenilebilir aromatik otlardan birisidir biberiye. Ballıbabagiller familyasına ait olan bu güzel bitki; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini içerir. Ayrıca içinde magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir de vardır. Şimdi biberiyeye daha yakından bakalım.

Biberiye nedir?

Biberiye, her ne kadar kurutulmuş baharat haliyle biliniyor olsa da aslında iğneye benzer dar yapraklara sahip yeşil bir çalı türü. Bu bitkinin boyu en gelişkin döneminde bir ila iki metre arasında olabiliyor. Ayrıca biberiye, sahip olduğu yeşil rengi her mevsim koruyabiliyor. Biberiye bitkisinin mavi-eflatun renkli çiçekleri bulunuyor. Fakat bitkinin baskın kokusu çiçeklerinden değil, yapraklarından yayılıyor. Latince adı Rosmarinus Officinalis olan biberiye, ballıbabagiller familyasında yer alıyor. Rosmarinus, Latin dilinde “denizin çiği” anlamına geliyor. Bu sebeple de botanik bilimciler, deniz kıyısını çok seven biberiyeye bu ismi veriyor. Bitkinin Türkçede yaygın bilinen adı biberiye olmakla birlikte, bazı yörelerde “kuş dili otu” olarak da adlandırılıyor.

Faydaları nelerdir?Nasıl tüketilmelidir?

İlginizi çekebilir

  1. Kendini tanımanın gücü: Duygu çarkı
  2. Yağmura karşı bitkilerinizi nasıl korumalısınız?
  3. Yastığın altına defne yaprağı koyunca bakın ne oluyor...