Binbir derde deva: Melisa çayı ile rahatla

Melisa otu, yatıştırıcı ve antiseptik özellikleriyle dikkat çeker. Geleneksel tıpta önemli bir yere sahip olan bu bitki, özellikle çay formunda tüketilerek sağlık için fayda sağlar. Arıcılar tarafından "oğul otu" olarak bilinir ve arıları korumak için kullanılır. Antioksidan ve antimikrobiyal özellikleriyle sağlık dostu bir bitkidir.

Melisa otu, Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’nın belirli bölgelerinde doğal olarak yetişen ve botanik literatürde “Melissa officinalis L.” olarak bilinen bir bitkidir. Özellikle Akdeniz ve Batı Asya kökenlidir ve Türkiye gibi Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde sıkça bulunur.

Tarih boyunca, Dioscorides, İbn-i Sina, Paracelsus ve John Evelyn gibi ünlü tıp bilimcileri çeşitli hastalıkların tedavisinde melisa otunu kullanmışlardır. Bugün ise melisa otu, yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik gibi birçok özelliğiyle bilinir ve yaygın olarak kullanılır.

Anadolu’da arıcılar, arılarını zararlı haşeratlardan korumak ve üremelerini teşvik etmek için kovanların arkasına melisa otu yerleştirirler; bu nedenle melisa otuna “oğul otu” da denir. Ayrıca, melisa otunun antioksidan, antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Melisa otunun yaprakları ve çiçekleri çeşitli şekillerde kullanılabilir; taze olarak veya kurutularak, yağ formuna dönüştürülerek farklı amaçlarla kullanılır. Özellikle tamamlayıcı tıpta tercih edilen melisa bitkisinden yapılan çay, genellikle sade veya limonla tatlandırılarak içilir. Melisa çayının sağlık açısından birçok faydası olduğu kabul edilir ve popüler bir içecek olarak değerlendirilir.Faydaları 

İlginizi çekebilir

  1. Mental sağlık bilişsel bozulmayı etkiliyor!
  2. Doğal bir mucize: Karbonat
  3. Değersizlik kısır döngüsünden kurtulmanın yolu