Bunlarla beslenin güneşin zararlarından kaçının!

Yaz aylarında güneşe maruz kalmak, hem cildimizi korumak hem de vücudumuzun ihtiyacı olan güneş ışınlarından faydalanmak için doğru beslenme önemli bir rol oynuyor. Uzmanlara göre, renkli beslenmek bu dengeyi sağlamanın anahtarı olabilir. Peki nedir bu renkli beslenmek?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın ve vücut için gerekli olan güneş ışınlarını almanın beslenme ile mümkün olabilir. 

Özellikle beta karoten içeren besinler cildi güneşin zararlarından korur. Havuç, kayısı, domates gibi turuncu ve kırmızı renkli meyve-sebzeler beta karoten deposudur.

Domates, karpuz, çilek gibi pembe-kırmızı renkli meyve-sebzeler likopen açısından zengindir. Likopen cildin güneşten kaynaklanan hasarlara karşı korunmasına yardımcı olur.

Brokoli, ıspanak, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler antioksidan bakımından zengindir. Bu sebzeler serbest radikallere karşı savaşarak cildin korunmasına destek olur.

Somon, ceviz, keten tohumu gibi besinler cildin elastikiyetini korur ve güneşin zararlı etkilerine karşı direncini artırır.

Antioksidan özellikleri ile bilinen E ve C vitaminleri, cildin güneşin zararlarına karşı korunmasında önemli rol oynar. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve tahıllar bu vitaminler açısından zengindir.

Güneşten elde edilen D vitamini, kemik sağlığı için kritiktir. Ancak doğru güneşlenme süresi ve korunma önlemleri alınarak bu vitaminin yeterli düzeyde alınması sağlanmalıdır.

 Bol su tüketimi cildin nem dengesini korur ve güneşe maruz kaldığında kurumasını önler. Günlük olarak 2-2,5 litre su içmek cildin sağlığı için önemlidir.

İlginizi çekebilir

  1. Alerji mevsimi başladı! Sonbahar hastalıklarına karşı nasıl korunursunuz?
  2. Disleksi hangi yaşlarda ortaya çıkar? Erken teşhisin önemi!
  3. Duman yerine buhar: Elektronik sigara ölüme yol açabilir mi?