Eliminasyon diyeti nedir?

Eliminasyon diyeti belirli gıda gruplarının belirli bir süreliğine beslenme düzeninden çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ve teker teker kişinin toleransına göre beslenme düzenine geri eklenmesi ve olası reaksiyonların izlenmesini içeren kısa süreli bir beslenme şeklidir.Adı diyet olarak geçse de bir diyet değildir.

Eliminasyon diyeti belirli gıda gruplarının belirli bir süreliğine beslenme düzeninden çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ve teker teker kişinin toleransına göre beslenme düzenine geri eklenmesi ve olası reaksiyonların izlenmesini içeren kısa süreli bir beslenme şeklidir.

Adı diyet olarak geçse de bir diyet değildir. Kilo verdirme amacı taşımaz. Ama sonunda kilo verdiren bir diyet görevi görür. Kısa süreli uygulanır. Kronik inflamatuar hastalığı olanların 4-6 hafta kadar uygulaması önerilir. Fakat yapılan uygulamalar sonucu uzmanlar 21 günün yeterli bir süreç olduğunu belirtmektedir. Gıda gruplarının belirli bir süreliğine beslenme düzeninden çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ve teker teker eklenir.

Eliminasyon diyetinin amacı

İnflamasyonu azaltmak ve vücudun aşırı tepki vererek kendine zarar veren besinleri çıkartıp bağırsakta bağışıklık sistemini düzenleyip bağışıklık sisteminin yükünü hafifletmektir. İnflamasyon ve antikor üretim azaltarak bağırsak iyileştirmek bağışıklık sistemini sakinleştirmek.

Kimlere uygulanabilir?

Doktor kontrolünde:

Eliminasyon diyetinde hangi yiyecekler kısıtlanır?Eliminasyon diyetinde serbest olan besin grupları

Diyetisyen Asiye Kübra Dursun

İlginizi çekebilir

  1. Ruhsal çöküntüden çıkış yolu: Depresyonla başa çıkma stratejileri
  2. Alerji mevsimi başladı! Sonbahar hastalıklarına karşı nasıl korunursunuz?
  3. Disleksi hangi yaşlarda ortaya çıkar? Erken teşhisin önemi!