Mis gibi kızarmış: Fırın sütlaç

Fırında sütlaç, geleneksel sütlü tatlılarımızın en lezzetlilerinden biridir. Pürüzsüz kıvamı ve üzerindeki nar gibi kızarmış tabakası ile her kaşığı ayrı bir keyif sunar. Evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu lezzet, sofralarınıza tatlı bir son dokunuş yapacak!

Fırında sütlaç, Türk mutfağının en sevilen sütlü tatlılarından biridir. Pirincin sütle buluştuğu, şekerle tatlandığı bu nefis tatlı, üzerine dökülen tarçın veya ceviz ile taçlanır. Fırınlanarak üzerinin hafif kızarması ve altındaki yumuşak sütlaç dokusuyla adeta bir lezzet şölenine dönüşür. 

Malzemeler:

1 litre süt
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday nişastası)

Üzeri için:

Tarçın

Hazırlık Aşamaları:

Pirinci haşlayın: Pirinci iyice yıkayın ve tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.

Sütü ekleyin: Pirinçler suyunu çektikten sonra üzerine sütü ilave edin. Ara ara karıştırarak pirinçlerin sütle iyice yumuşamasını sağlayın.

Şeker ve vanilini ekleyin: Karışıma şekeri ekleyip karıştırın. Şeker tamamen eridiğinde vanilini ekleyin. Karıştırarak pişirmeye devam edin.

Nişastayı ekleyin: Nişastayı bir kasede biraz sütle açın ve tencereye ilave edin. Bu aşamada sürekli karıştırarak sütlacın koyulaşmasını sağlayın. Yaklaşık 10 dakika daha pişirin.

Fırın kaselerine doldurun: Hazırladığınız sütlaç karışımını fırın kaselerine paylaştırın. Kaseleri bir fırın tepsisine dizin ve tepsiye yarısına kadar su doldurun (benmari usulü).

Fırınlayın: Kaseleri önceden ısıtılmış 180 derece fırına yerleştirin. Üzeri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika fırında tutun. Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin.

Servis: Fırında sütlaçlar soğuduktan sonra üzerine tarçın serpiştirerek servis yapın.

İlginizi çekebilir

  1. Şimdi tam zamanı: Köstebek pasta
  2. Ferahlatıcı bir tarif: Pirinçli kabak sıyırma
  3. Detoks etkili salata: Ton balıklı enginar salatası