Saç boyası kör eder mi?

Bir kadın, gözüne boya gelmediği halde saçını boyarken geçici körlük yaşadı.

61 yaşındaki Fransız bir kadın, onaylı olmayan bir saç boyası kullandıktan birkaç gün sonra görüşünde bulanıklık yaşamaya başladı. Sağlık yetkilileri kadının göz muayenesinde retinasında ciddi hasar ve retinopati belirtileri saptadı. Retinopati, gözün arka kısmındaki ışığa duyarlı dokuyu besleyen kan damarlarının zarar görmesiyle oluşan bir durum.

Bir dergile yayımlanan vakayı inceleyen doktorlar, sorunun kadının kullandığı parafenilendiamin (PPD) içeren saç boyasıyla ilgili olduğunu belirtti. Avrupa'da yasaklanmış olan PPD'nin daha önce sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor. 

Kadının gözünde ürünün kaçmamasına rağmen görüş sorunlarının PPD'ye maruz kalma ile ilgili olduğuna şüphelenildi. Belirtiler ürünün kullanımından kısa süre sonra ortaya çıktığı için, kimyasalın kan dolaşımına başka yollarla karışmış olabileceği düşünülüyor.

Kadının görme yetisinin normale dönmesi dört ay sürdü. Sağlık yetkilileri, kadının PPD içermeyen saç boyasına geçtikten sonra dört yıl boyunca herhangi bir sorun yaşamadığını aktardı. 

İlginizi çekebilir

  1. Saç bakımının önde geleni: Biberiye suyu!
  2. Cilt bakımı kaç günde bir yapılmalı? İşte uzmanlardan cevap...
  3. Burnunuzda sivilce varsa sebebi bu olabilir...