Televizyonu 5 saatten fazla izlerseniz bu oluyor...

İngiltere'de yapılan kapsamlı bir araştırma, günde beş saatten fazla televizyon izleyen kişilerin bunama riskinin ciddi şekilde arttığını ortaya koydu.

İngiltere Biyobankası'nın 407 bin kişinin verilerini incelediği bu çalışma, televizyon ekranının sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerine dair önemli veriler sundu.

Araştırma, 37 ila 73 yaş aralığında, beyin taramaları yapılmış 40 bin katılımcının dahil olduğu 13 yıllık bir süreci kapsıyor. Çalışmanın başlangıcında katılımcılarda herhangi bir beyin hastalığı teşhisi bulunmuyordu. Ancak takip sürecinde 5 bin 227 kişide bunama, 6 bin 822 kişide felç ve 2 bin 308 kişide Parkinson hastalığı görüldü.

Çalışmanın dikkat çekici bulgularından biri, televizyon izleme süresi ile bunama riski arasındaki ilişkiydi. Katılımcıların günde ortalama 2,7 saat televizyon izlediği tespit edildi.

Üç ila beş saat televizyon izleyenlerin, bir saat veya daha az televizyon izleyenlere göre demans geliştirme riskinin yüzde 15 daha fazla olduğu görüldü. Günde beş saatten fazla televizyon izleyenlerde bu riskin yüzde 44 oranında arttığı belirlendi. Ayrıca, bu kişilerde felç geçirme riski yüzde 12, Parkinson hastalığı riski ise yüzde 28 daha yüksek bulundu.

Bilgisayar başında geçirilen zamanın bu risk artışına neden olduğu konusunda herhangi bir bulguya rastlanmadı. Bu durumun, bilgisayar kullanımının genellikle daha fazla zihinsel aktivite ile ilişkilendirilmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Televizyon izlemenin beyin sağlığı üzerindeki etkilerinin tam olarak anlaşılmadığı belirtiliyor. Bir teori, uzun süreli hareketsizliğin düşük kas aktivitesi ve enerji harcaması ile birleşerek, kronik iltihaplanmaya ve beyne giden kan akışının azalmasına neden olabileceğini öne sürüyor.

İlginizi çekebilir

  1. Alerji mevsimi başladı! Sonbahar hastalıklarına karşı nasıl korunursunuz?
  2. Disleksi hangi yaşlarda ortaya çıkar? Erken teşhisin önemi!
  3. Duman yerine buhar: Elektronik sigara ölüme yol açabilir mi?