Haber Başlığı

Çocuğunuzun neden yalan söylediğini anlamak, ebeveynlik yolculuğunuzda önemli bir adım. Peki, çocuğunuz yalan söylediğinde nasıl bir yaklaşım sergilemelisiniz? 

Yalanın Köküne İnin

Çocuğunuzun yalan söylemesinin arkasında yatan nedenleri anlamak, çözüm sürecinin temelidir. Belki dikkat çekmeye çalışıyordur veya sizinle daha iyi bir iletişim kurmak istiyordur. Bu yüzden, çocuğunuza düzenli olarak “Senden duyduğum bir şey seni rahatsız ediyor mu?” diye sormak, onun sizden sakladığı bir şey olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Çocuğunuza “Bana her şeyi rahatça anlatabilirsin, bunun sorun yaratmayacağına emin olabilirsin” diyerek güven oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun ne yaptığı hakkında bilgi sahibi olmak, onu tamamen bilmeyen bir ebeveyn olmaktan daha iyidir.

Yalanın Sonuçlarını Anlamasını Sağlayın   

Yalan söyleyen bir çocuğa sinirlenmek yerine, kurallar ve sınırlar koymak daha etkili bir yöntemdir. Çocuğunuzun yalan söylediğinde neler olacağını anlamasına izin vermek önemlidir. Örneğin, çocuğunuz dişlerini fırçaladığını iddia ediyorsa ama fırçalamamışsa, bir hafta boyunca şeker yemesine izin vermemek gibi sonuçlar belirleyebilirsiniz.

Önemli olan, koyduğunuz kuralların yeterince etkili olmasıdır. Ayrıca, dişlerini fırçalamanın neden önemli olduğunu açıklamak da çocuğunuzun anlayışını pekiştirecektir. Sağlık için bu alışkanlığın önemini vurgulayarak, her gün bu alışkanlığı sürdürmemesi durumunda dişlerinin çürüme riskini anlatabilirsiniz.

Dürüstlüğünüzle Örnek Olun   

Çocuklar, ebeveynlerinin davranışlarını model alır. Dolayısıyla, dürüstlük konusunda iyi bir örnek olmak, onlara doğru yolu göstermenin en etkili yoludur. Eğer siz, çevrenizdeki insanlara karşı dürüst olmazsanız, çocuğunuz da bu davranışı normal görebilir.

Örneğin, bir planınızı iptal ederken hasta olduğunuzu söylemek, çocuğunuza dürüst olmamanın kabul edilebilir olduğunu gösterebilir. Çocuğunuzun dürüst olmasını istiyorsanız, siz de eşinize, çocuğunuza ve çevrenizdeki diğer insanlara karşı dürüst olmalısınız.