Ayak yaralanmaları en fazla koşu sırasında meydana gelmekte. Bunun en önemli sebebi ise yanlış ayakkabı seçimi. Ayak yapınıza uygun olmayan ayakkabılar, tendonlarınıza zarar verir. Bu yüzden mutlaka ortopedik ve ayak yapınıza uygun seçimler yapmalısınız.
Son sürat koşuKoşu yaparken doğru tempoyu ayarlamak çok önemli. Eğer yavaş tempoda koşarken bir anda hızlanırsanız kas ve liflerinize zarar vermiş olursunuz. Koşu esnasında hızınızı kademeli olarak yükseltmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra koşuya çıkmadan önce egzersiz yaparak vücudunuzu ısındırmayı ihmal etmeyin.
İstikrarsız koşmakBir işe başladıktan sonra sonunu getiremeyenlerdenseniz aman dikkat! Koşu istikrar gerektiren bir aktivite. Her hafta belirli günlerde koşunuzu yapmayı ihmal etmeyin. Eğer iki gün yapıp haftalarca ara verdikten sonra tekrar başlamaya karar veriyorsanız bu alışkanlıktan vazgeçin. Çünkü kaslarınızın koşu temposuna alışması için istikrar önemli.
Temel olarak bir egzersize başlamadan önce 2-3 litre su içmeniz gerekmekte. Ancak egzersize başladığınız andan itibaren bu miktar sizin için yeterli olmayacak. Çünkü koşu esnasında ter ile birlikte vücudunuzda sıvı kaybı oluşur. Bu yüzden koşu yaparken de molalar vererek sıvı ihtiyacınızı mutlaka dengelemeniz gerekmekte.
Aynı rotada koşmakİnsanlar alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemez. Ancak koşu ya da yürüyüş yaparken dolambaçlı, küçük tepeler içeren farklı yolları rotanıza eklemeniz gerekiyor. Böylece vücudunuz daha fazla enerji harcamış olur.