Sabah kahvaltısı, gece boyunca dinlenmiş olan vücudunuzun enerjisini geri kazanmasına yardımcı olur. Yavaşlayan metabolizmanızı harekete geçirir ve gün boyu sürdürülebilir enerji sağlar. Protein açısından zengin bir kahvaltı, beyin fonksiyonlarını artırır, zihinsel netliği destekler. Özellikle tam tahıllı ekmek, yumurta ve süt ürünleri gibi besinler, kahvaltınızı ideal hale getirebilir.
Uzmanlar, kahvaltıyı güne başladıktan sonraki iki saat içinde yapmanızı öneriyor. Bu zaman dilimi, metabolizmanızın hızlanması ve enerjik hissetmeniz için en uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor. Sinirbilimci Dr. Julia Jones, kahvaltıyı sabah saat 11’e kadar yapmanın sağlık açısından önemli bir alışkanlık olduğunu söylüyor. Dr. Jones’a göre, bu basit alışkanlık ömrünüzü 20 yıl kadar uzatabilir.
Birçok araştırma da sabah kahvaltısının erken saatlerde yapılmasının kalp hastalıkları, kanser ve diğer sağlık problemleri riskini azalttığını gösteriyor. Kahvaltıyı geç yapanlar ise daha az insülin üretir ve bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur.
Geç kahvaltı yapmanın, diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkların riskini artırdığı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca, sabah 10:00'a kadar kahvaltı yapmamanın erken ölüm riskini yükseltebileceği vurgulanıyor.