Kilo vermek aslında çok kolaydır. Daha fazla egzersiz ve daha az kalori yemek vücut ağırlığını azaltır. Ancak hayal kırıklığı genellikle diyetin ilk birkaç haftasında yayılır. Tartıda neden hiçbir şey olmadığını ve kalori açığına rağmen neden kilo veremediğinizi açıklıyoruz.
Kalori açığı nedir?Enerji dengemiz, yediğimiz besinlerden ve vücudumuzun organ fonksiyonlarını sürdürmek ve spor yapmak için kullandığı enerjiden kaynaklanır. Tüketilen ve yakılan kalorilerin denklemidir ve böylece kilo alıp almadığımızı belirler. Vücudumuzun fiziksel aktivite ve organlarımızı beslemek için kullandığından daha az kalori tüketirsek, kalori açığı yaşarız. Temel olarak, haftalık enerji dengesi kilo alımı kaybı veya durgunluğuna karar verdiğinden , kilo vermek için bir kalori açığı gereklidir.
1. Su tutma ve ödemKilo vermenin işe yaramadığı her zaman yağ değildir: Yetersiz uyku veya çok az uyku, stres , tuzlu yiyecekler, karbonhidrattan zengin besinler, yetersiz sıvı alımı, dayanıklılık ve kuvvet sporları su tutulmasına neden olabilir. Bu su, hücreler arasındaki boşluklarda birikir ve sabahları şişmiş gibi görünmemize veya akşamları ağır bacaklara sahip olmamıza neden olur.
İpucu: Su tutulmasını önlemek için her gün yeterince sıvı tüketin. Bu çelişkili görünebilir, ancak susuzluktan korunmak için az içtiğimizde vücut daha fazla su tutar. Günde en az iki litre, egzersiz yaparken ve sıcak günlerde daha da fazla olmalıdır.
2. Hormon dalgalanmalarıKadınlar menstrüel hormon dalgalanmalarından erkeklere göre daha fazla etkilenir. Döngünün ilk yarısında, adetin başlamasıyla östrojen tekrar yükseldiğinde ve yaklaşık 14 gün sonra zirveye ulaştığında, çok az insan su tutulmasıyla uğraşmak zorunda kalır. İkinci yarıda ise vücutta su depolayan progesteron artar. Bu süreç tamamen doğaldır ve etkilenmez. Bu, dört veya beş kiloya kadar dalgalanmalara neden olabilir.
İpucu: Bu nedenle, bireysel döngü haftalarının tartım sonuçlarını birbiriyle karşılaştırın , yani birinci hafta beş ile, iki ile altı, üç ile yedi ve dört ile sekiz.
3. Çok fazla stresKortizol hormonu diyet sırasında giderek daha fazla salınır, çünkü diyet her zaman vücut için stres anlamına gelir. Bir kısır döngüye girmemek için günlük yaşamda vücudunuza yeterli enerjiyi sağladığınızdan, dengeli beslendiğinizden ve tüm besinleri aldığınızdan, yeterince uyuduğunuzdan ve stresle baş edebileceğiniz küçük molalar verdiğinizden emin olun. Stres hormonu kortizol, örneğin, su tutmanızı veya aşermenizi ve dolayısıyla eksikliğinizi kaybetmenizi sağlar.
4. Kalori açığı konusunda çok yüksek beklentilerYarım kilo saf yağ kütlesini kaybetmek için 7000 kaloriyi kesmeniz gerekir . Günlük kalori açığı 500 kcal ile bu, haftada 3500 kalori ve tartıda “sadece” 500 gram daha azdır. Miktar zaten çok büyük olmasına rağmen, birçokları için yeterince hızlı gitmiyor.Ancak başlangıçtaki kiloya bağlı olarak, diyete uymak, aşermemek, yetersiz beslenmekten kaçınmak ve hepsinden önemlisi daha sonra kiloyu korumak için haftada 0,5 ila 1 kilogram arasında kilo vermek idealdir. Mevcut kilonuzu almanın ne kadar sürdüğünü hatırlayın. Buna göre kilo vermek zaman alır. Vücut yağı inatçı olabilir , ancak aynı inatçı kalırsanız er ya da geç dökülecektir.
5) Çok az uyku ve yenilenmeDiyet sırasında uyku her şeyin başı ve sonudur. Gece boyunca vücut yenilenir, kasları, cildi ve hücreleri onarır, stres seviyeleri azalır ve bağışıklık sistemi güçlenir. Yeterince uyumak tokluk hormonu leptini artırırken, açlık hormonu ghrelini azaltır. Ayrıca uykusuzluk, vücut ekonomi moduna geçtiği için bazal metabolizma hızınızı düşürür. Bu nedenle, obeziteyi önlemek veya obeziteyle savaşmak için en az yedi saat veya daha fazla uyuyun ve düzenli olarak dinlenin.
İpucu: Kötü uyku metabolizmayı bozabilir, aşermeye neden olabilir ve obeziteyi teşvik edebilir. Uykunuzu hemen iyileştirmek için tüm cihazları saat