Haber Başlığı

Kalbi besleyen atardamarların tıkanması veya ciddi şekilde daralması nedeniyle kalp kasına oksijen getiren kan akışının azalması veya tıkanması sonucu kalp krizi meydana gelir. Belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, üst vücut ağrısı veya baş dönmesi sayılabilir.

Hem erkek hem de kadınlar dahil olmak üzere kalp hastalarının büyük çoğunluğu felç sırasında göğüs ağrısı çekse de, kadınlarda tipik olmayan semptomlar gördüğümüz ortaya çıktı. Bu semptomlar nefes darlığı, kusma veya mide bulantısı, sadece terleme veya göğsün ortasında olmayan, ancak sol tarafta veya ellerde olabilen ağrı olabilir.

Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri erkeklerden farklı olabilir. Örneğin, kadınlar göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirebilir ve sadece ana arterlerinde değil, aynı zamanda kalbe kan sağlayan daha küçük arterlerde de tıkanıklık olma eğilimindedir. Valf hastalığı genç kadınlarda da yaygındır. Bu nedenle her yaştaki kadın kalp hastalığını ciddiye almalıdır.

Kadınların kalp sağlığını izlemek ve sağlıklı kalmak için kadınlar için hareketsiz yaşam tarzında yapılması gereken değişikliklerden en önemlileri;

1. Kolesterol seviyenizi koruyun

Yüksek kolesterol, bu konuda kalp hastalığı ve felç riskinizi artırır. Daha az tuz ve yağ içeren yiyecekler yiyin.

2. Harekete geçin

Kilonuzu azaltmak ve kalbinizi formda tutmak için haftada beş kez günde 30 dakika yürümeyi deneyin.

3. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin

Mükemmel bir yiyici olmanıza gerek yok. Abur cubur yemekten kaçının ve sağlıklı beslenmeye başlayın.

4. Sigarayı bırakın

Sigara içmek kansere neden olur ve ayrıca kalp hastalıklarına da neden olabilir. Düzenli bir sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmanın zamanı geldi.

5. Stresinizi azaltın

Stres kan basıncını arttırır ve kan basıncı kalp felcine neden olabilir. Gereksiz stres almaktan kaçının.

6. Yeterince uyuyun

İyi uyku, kalbi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Gece boyunca 6-8 saat iyi uyuyun.

7. Doğum kontrolünü dikkatli seçin

Birçok doğum kontrol hapı kan basıncında artışa neden olabilir ve bu da sonunda bir kardiyovasküler hastalığa neden olur.

8. Alkolden kaçının

Alkol alımınızı sınırlayın ve mümkünse tamamen bırakın.

9. Vücut kitle indeksini koruyun

Kalp hastalığına neden olabilecek diyabet gibi hastalıklardan kaçınmak için kilonuzu kontrol altında tutun.

10. Sağlıklı kalp kontrollerinize erken başlayın

Tüm kadınlar 20 yaşından itibaren kalp hastalığı taramasından geçirilmelidir. Ayrıca kolesterol, tansiyon ve diyabet taraması yaptırmalıdırlar.

Önemli olan, bir kalp hastalığının dünyanın sonu anlamına gelmediğini kabul etmektir. Kalp rahatsızlıkları, hareketsiz bir yaşam tarzı değil, yeterli egzersiz, uyku, dinlenme, ruhsal sağlık, doğru gıda ürünleriyle beslenme ve ilişkilerde sağlıklı yaşam ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.