Yazın balkonunuzu ya da evinizin salonunu süsleyen çiçekleriniz kışa doğru soluyorsa çözümü o kadar da zor değil aslında. Kış aylarında havaların soğuması, çiçeklerin büyüme ve gelişmesini yavaşlatır. Bu nedenle, kışın çiçek bakımı yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekebilir. İşte kışında çiçeklerinizi canlı tutabileceğiniz bazı yöntemler..
Sıcaklık
Kış aylarında çiçeklerin bulunduğu ortamın sıcaklığı, çiçeklerin türüne göre değişir. Genel olarak, iç mekan çiçekleri için 15-20 derecelik bir sıcaklık yeterlidir. Balkon ve bahçe çiçekleri için ise hava sıcaklığı 0 derecenin altına düşmemelidir.
Kış aylarında çiçeklerin su ihtiyacı azalır. Bu nedenle, çiçekleri daha seyrek sulamak gerekir. İç mekan çiçekleri, toprağın üst kısmı kurudukça sulanmalıdır. Balkon ve bahçe çiçekleri ise toprağın tamamen kurumasını beklemeden sulanmalıdır.
GübrelemeKış aylarında çiçeklerin büyüme ve gelişmesi yavaşladığı için gübreleme ihtiyacı da azalır. Bu nedenle, kışın çiçeklere gübre vermek gerekmez.
Işık
Kış aylarında gün ışığı azalır. Bu nedenle, çiçekleri mümkün olduğunca aydınlık bir yere yerleştirmek gerekir. İç mekan çiçekleri, doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilmelidir.
BudamaKış aylarında çiçeklerin budanmasına gerek yoktur. Ancak, bazı çiçekler, kış aylarında çiçek açıyorsa, bu çiçeklerin budanması gerekir.
Hastalık ve zararlılarKış aylarında çiçekler, hastalık ve zararlılara karşı daha hassastır. Bu nedenle, çiçekleri düzenli olarak kontrol etmek ve hastalık ve zararlılara karşı önlem almak gerekir.
Kışa dayanıklı çiçekler- Kasımpatı
- Hercai menekşe
- Çuha çiçeği
- Nergis
- Ateş dikeni
- Atatürk çiçeği
- Orkide
- Kış sümbülü