Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyofarmasötik Üretim Araştırma ve Geliştirme (RÜAG) Merkezi’nce meme kanserinin erken tanı ve teşhisi ile uygulanan tedavinin etkinliğini görmede kullanılacak ilaç geliştirildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde, 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı projesiyle RÜAG merkezi kuruldu.
Türkiye’de ilk ve tek olan radyoaktif ilaç üretim, araştırma ve geliştirme merkezinde, yeni nesil kanser ilaçları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük liderliğinde çalışmalarını sürdüren ekip, bu kez meme kanserinin erken teşhisinde kullanılacak yeni bir ilaç geliştirdi.
YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA GELİŞTİRİLDİ‘Floroestradiol F-18’ isimli ilaç, meme kanserinin erken tanı ve teşhisinin yanında uygulanan tedavinin etkinliğini görmek amacıyla da kullanılacak. Meme kanserinde kullanılan hormon tedavisinin etkinliğinin ya da tümörün yapısının ne kadar değişik veya karışık olduğuna dair görüntüleme yapmayı sağlayan ilaç yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Kısa adı ‘FES’ olan ilaç yakın zamanda Sağlık Bakanlığı’nın onayına sunulacak.
Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük, merkezde kansere karşı yeni görüntüleme ajanları (ilaç) bulduklarını belirterek, “Bu ilaç Ankükolin’den sonra yerli ve milli imkanlarla üretilen ikinci ilacımız olacak. Bu ilacın amacı şu; her tümör heterojendir. Yani hepsi aynı model hücreden oluşmaz ve her hastaya verdiğiniz ilaç aynı etkiyi göstermez. Bu ilaç, meme kanserinde kullanılan hormon tedavisinin etkinliğinin ya da tümörün yapısının ne kadar değişik veya karışık olduğuna dair görüntüleme yapmak ve tedaviyi anlamak açısından oldukça yararlı” dedi.