Yaz mevsiminde vazgeçilmezimiz olan güneş kremleri aslında sadece tek bir mevsime ait değil. Cildimize etkilerinden, mevsimsiz kullanışına güneş kremlerinin önemini Amerikan Hastanesi Dermatoloji bölümünde görev yapan Prof. Dr. Sibel Alper anlattı.
İçesi ve dışsal yaşlanmaDeri yaşlanması içsel ve dışsal faktörlere bağlı ortaya çıkar. İçsel yaşlanma genetik özelliklere bağlıdır. Kolajen yapımı azalır, derinin elastikiyeti bozulur. Sonuçta ince kırışıklıklar, deri altı yağ dokusunda azalma, buna bağlı yanakların çökmesi, boyunda sarkma gözlenir. Dışsal yaşlanmada ise en önemli unsur aşırı güneş ışınlarına maruz kalmaktır. En çok UVB, birikici etki ile UVA ışınları deri hasarından sorumludur. Sonuçta sarı, kuru ve pürüzlü bir deri görünümü ortaya çıkar. Damarlanma artar ve koyu renkli lekeler oluşur. Bronzlaşma bağımlılığı olanlar, bahçe işçileri, çiftçiler başta olmak üzere dış ortamda çalışanlar aşırı güneş ışınlarına maruz kalırlar.
Açık ten rengine sahip olanlar daha fazla dikkat etmeliMelanom dışı deri kanserlerinin %90’ı, melanomların %60’ı UV ışınlarına bağlıdır. Son yıllarda sıklığı her yıl % 3 artmıştır. Melanom herkeste görülebilecek bir kanser türüdür. Fakat açık tenli ve güneş hassasiyeti bulunan kişiler daha fazla risk taşırlar. Beyaz tenli, açık renk gözlü, kızıl saçlı kişiler, çocukluğunda ağır güneş yanıkları geçirenler, ailesinde deri kanseri öyküsü olanlar, organ nakli geçirmiş hastalar, uzun süre korunmasız güneş altında zaman geçirenler ve geçirmiş olanlar, uzun süreli güneşlenenler ve solaryuma girenler risk altındadır.
Dermatalogunuza danışarak ürün seçmeniz yerinde olacaktır. Ayrıca ürün seçimi yaşa ve amaca göre olmalıdır. Hem yaşlanma hem deri kanseri riskini azaltmak için yıl boyu güneş koruyucu kullanmak gerekir. Koruyucunun uygun kullanılması koşuluyla etkinliğine güvenilebilir. Güneş koruyucular m2 başına 20gr (cm2 ye 2 mg) olarak sürülmelidir. Suya dayanıklı, geniş spektrumlu (UVA ve UVB), en az 30 faktörlü koruyucular önerilir.
Güneş kremi ne zaman sürülmeli?Dışarı çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı, ortalama 4 saatte bir yenilenmelidir. Günümüzde deri tipine, sağlıklı veya dermatolojik sorunları olanlara göre ve değişik formlarda (krem, losyon, spray, renkli) koruyucular mevcuttur. Dermatalogunuza danışarak ürün seçmeniz yerinde olacaktır. Ürün seçimi yaşa ve amaca göre olmalıdır. Yapılan çalışmalarda 4,5 yıl boyunca her gün güneşten koruyucu kullanmanın deri kanseri riskini %40, deride kalınlaşma ve koyulaşmayı %40, deri yaşlanmasını ise %24 azalttığı gözlenlenmiştir.