Adetinizden önce lekelenme, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Regl döneminiz dışında olabilecek lekelenmelerin bir sürü farklı sebebi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları acil tıbbi tedavi gerektirirken diğerleri zararsızdır. Adetiniz olmadığında meydana gelen herhangi bir vajinal kanama anormal kabul edilir.
Lekelenme yaşarsanız doktorunuzu görmelisiniz.
Lekelenme nedir?Lekelenme, normal dönemlerinizin dışında meydana gelen hafif vajinal kanama olarak tanımlanır. Tipik olarak, lekelenme az miktarda kan içerir. Tuvaleti kullandıktan sonra tuvalet kağıdında veya iç çamaşırınızda fark edebilirsiniz. Korumaya ihtiyacınız varsa, ped veya tampon yerine genellikle yalnızca bir külot astarı gerektirir. Adet döneminiz dışında herhangi bir zamanda kanama veya lekelenme, anormal vajinal kanama veya adet kanaması olarak kabul edilir. Adet dönemleri arasında lekelenmenin birçok farklı nedeni vardır. Bazen ciddi bir sorunun işareti olabilir, ancak genellikle endişelenecek bir şey değildir.
Adetinizden önce lekelenme yaşamanızın birkaç nedeni vardır. Bu nedenlerin çoğu etkili bir şekilde tedavi edilebilir veya ele alınabilir.
1. Doğum kontrolü
Hormonal doğum kontrol hapları, yamalar, enjeksiyonlar, halkalar ve implantlar, dönemler arasında lekelenmeye neden olabilir.
Lekelenme kendiliğinden veya aşağıdaki durumlarda gerçekleşebilir:
- Hormon bazlı bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız
- Doğum kontrol haplarınızı doğru şekilde almıyorsanız
- Doğum kontrolünüzün türünü veya dozunu değiştirdiyseniz
- Doğum kontrolünü uzun süredir kullanıyorsanız
Bazen doğum kontrolü, dönemler arasındaki anormal kanamayı tedavi etmek için kullanılır. Belirtileriniz düzelmezse veya kötüleşirse doktorunuzla konuşun.
2. Yumurtlama
Kadınların çoğu yumurtlamayla ilgili lekelenme yaşar. Yumurtlama lekelenmesi, adet döngünüz sırasında yumurtalıklarınız bir yumurta bıraktığında meydana gelen hafif kanamadır. Birçok kadın için bu, son adetinizin ilk gününden sonraki 11 gün ile 21 gün arasında herhangi bir yerde olabilir.Yumurtlama lekelenmesi açık pembe veya kırmızı renkte olabilir ve adetinizin ortasında yaklaşık 1 ila 2 gün sürer.
Yumurtlamanın diğer belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Servikal mukusta bir artış
- Yumurta akı kıvamına ve görünümüne sahip servikal mukus
- Serviksin pozisyonunda veya sertliğinde bir değişiklik
- Yumurtlamadan önce bazal vücut sıcaklığındaki düşüş ve ardından yumurtlamadan sonra keskin bir artış
- Artan cinsel dürtü
- Karnın bir tarafında ağrı veya donuk ağrı
- Göğüslerde hassasiyet
- Şişkinlik
- Yoğun bir koku, tat veya görme duyusu
Bu semptomlara çok dikkat etmek, gebe kalma pencerenizi daraltmanıza yardımcı olabilir.
3. Yerleşme kanaması
İmplantasyon lekelenmesi, döllenmiş bir yumurta rahminizin iç astarına yapıştığında meydana gelebilir. Ancak herkes hamile kaldığında yerleşme kanaması yaşamaz. Bu gerçekleşirse, implantasyon lekelenmesi, bir sonraki adetinizin gerçekleşmesinden birkaç gün önce gerçekleşir. Yerleşme kanaması genellikle açık pembe ila koyu kahverengi renktedir, akışta tipik bir adetten çok daha hafiftir ve tipik bir adet kadar uzun sürmez.
İmplantasyon ile aşağıdakileri de yaşayabilirsiniz:
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Ruh hali
- Hafif kramp
- Göğüslerde hassasiyet
- Belinizde bir ağrı
- Tükenmişlik
Yerleşme kanaması endişe edilecek bir durum değildir ve doğmamış bir bebek için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Bununla birlikte, ağır kanama yaşarsanız ve hamile olduğunuzu biliyorsanız, tıbbi yardım almalısınız.
4. Hamilelik
Hamilelik sırasında lekelenme nadir değildir. Kadınların yaklaşık yüzde 15 ila 25’i ilk trimesterlerinde lekelenme yaşayacaktır. Kanama genellikle hafiftir ve renk pembe, kırmızı veya kahverengi olabilir. Genellikle lekelenme endişe kaynağı değildir, ancak bu semptomunuz varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Ağır kanama veya pelvik ağrı yaşarsanız, hemen doktorunuza başvurun. Bu, düşük veya ektopik (tubal) bir hamilelik belirtisi olabilir.
5. Perimenopoz
Menopoza geçerken yumurtlamadığınız aylar olabilir. Bu geçiş süresine perimenopoz denir. Perimenopoz sırasında, dönemleriniz daha düzensiz hale gelir ve biraz lekelenme yaşayabilirsiniz. Ayrıca dönemlerinizi tamamen atlayabilir veya normalden daha hafif veya daha ağır olan adet kanamanız olabilir.
6. Travma
Vajina veya serviks travması bazen düzensiz lekelenmelere neden olabilir.
Bunun nedeni şunlar olabilir:
- Cinsel saldırı
- Kaba seks
- Tampon gibi bir nesne
- Pelvik muayene gibi bir prosedür
Cinsel saldırı yaşadıysanız veya herhangi bir cinsel aktiviteye zorlandıysanız, eğitimli bir sağlık kuruluşundan bakım almalısınız.
7. Rahim veya servikal polipler
Polipler, rahim ağzı ve rahim de dahil olmak üzere birçok yerde oluşabilen küçük anormal doku büyümeleridir. Çoğu polip iyi huyludur veya kanserli değildir.
Servikal polipler tipik olarak herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak şunlara neden olabilir:
- Seks sonrası hafif kanama
- Dönemler arasında hafif kanama
- Olağandışı deşarj
Doktorunuz rutin bir pelvik muayene sırasında servikal polipleri kolayca görebilir . Genellikle, rahatsız edici semptomlara neden olmadıkça tedaviye gerek yoktur. Çıkarılmaları gerekiyorsa, çıkarılması genellikle kolaydır ve ağrılı değildir. Rahim polipleri sadece ultrason gibi görüntüleme testlerinde görülebilir. Çoğunlukla iyi huyludurlar, ancak küçük bir yüzde kanserli hale gelebilir. Bu polipler en çok menopozu bitirmiş kişilerde görülür.
Belirtiler şunları içerebilir:
- Düzensiz adet kanaması
- Çok ağır dönemler
- Menopozdan sonra vajinal kanama
- Kısırlık
Bazı insanlar sadece hafif lekelenme yaşayabilirken, diğerleri hiçbir semptom yaşamaz.
8. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon
Klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) , adetler arasında veya cinsel ilişkiden sonra lekelenmeye neden olabilir.
CYBE’lerin diğer semptomları şunları içerir:
- Ağrılı veya yanan idrara çıkma
- Vajinadan beyaz, sarı veya yeşil akıntı
- Vajina veya anüsün kaşınması
- Pelvik ağrısı
Bir CYBE şüpheniz varsa doktorunuzla iletişime geçin. Birçok CYBE erken yakalandığında minimum komplikasyonla tedavi edilebilir.
9. Pelvik inflamatuar hastalık
Dönemler arasındaki anormal kanama, pelvik inflamatuar hastalığın (PID) yaygın bir belirtisidir . Bakteriler vajinanızdan rahminize, fallop tüplerinize veya yumurtalıklarınıza yayılırsa PID geliştirebilirsiniz.
Diğer semptomlar şunları içerir:
- Ağrılı seks veya idrara çıkma
- Alt veya üst karında ağrı
- Ateş
- Artan veya kötü kokulu vajinal akıntı
Herhangi bir enfeksiyon veya PID belirtisi yaşarsanız, doktorunuza görünün. Birçok enfeksiyon, doğru tedavilerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
10. Fibroidler
Rahim miyomları, rahimdeki büyümelerdir. Dönemler arasında lekelenmeye ek olarak, aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilirler:
- Ağır veya daha uzun süreler
- Pelvik ağrısı
- Bel ağrısı
- Ağrılı ilişki
- İdrar sorunları
Rahim miyomu olan bazı kadınlarda herhangi bir semptom görülmez. Fibroidler de tipik olarak iyi huyludur ve kendi kendine küçülebilir.
11. Endometriozis
Endometriozis, endometrium benzeri doku yumurtalıklar, karın ve bağırsak gibi alanlarda uterusun dışında büyüdüğünde meydana gelir. Bu durum, diğer semptomların yanı sıra dönemler arasında kanamaya veya lekelenmeye neden olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 10 kadından yaklaşık 1’inde endometriozis olduğuna inanılıyor, ancak çoğu vaka teşhis edilmiyor.
Endometriozisin diğer belirti ve semptomları şunları içerir:
- Pelvik ağrı ve kramp
- Ağrılı dönemler
- Ağır dönemler
- Ağrılı ilişki
- Kısırlık
- Ağrılı idrara çıkma veya bağırsak hareketleri
- İshal, kabızlık, şişkinlik veya mide bulantısı
- Tükenmişlik
12. Polikistik over sendromu (PCOS)
Adet dönemleri arasındaki düzensiz kanama bazen polikistik over sendromunun (PCOS) bir işaretidir. Bu durum, bir kadının yumurtalıkları veya böbrek üstü bezleri çok fazla “erkek” hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. PCOS’lu bazı kadınların adetleri hiç olmaz veya çok az adet olur.
PCOS’un diğer semptomları şunları içerir:
- Düzensiz adet dönemleri
- Pelvik ağrısı
- Kilo almak
- Aşırı saç büyümesi
- Kısırlık
- Akne
13. Stres
Stres, adet döngünüzdeki dalgalanmalar da dahil olmak üzere vücudunuzda her türlü değişikliğe neden olabilir . Bazı kadınlar, yüksek düzeyde fiziksel veya duygusal stres nedeniyle vajinal lekelenme yaşayabilir.
14. İlaçlar
Kan sulandırıcı ilaçlar, tiroid ilaçları ve hormonal ilaçlar gibi bazı ilaçlar adet dönemleriniz arasında vajinal kanamaya neden olabilir. Doktorunuz sizi bu ilaçları bırakabilir veya alternatifler önerebilir.
15. Tiroid sorunları
Bazen, az çalışan bir tiroid, döneminizin bitiminden sonra lekelenmenize neden olabilir.
Yetersiz çalışan bir tiroidin (hipotiroidizm) diğer belirtileri şunlardır:
- Tükenmişlik
- Kilo almak
- Kabızlık
- Kuru cilt
- Soğuğa duyarlılık
- Ses kısıklığı
- Seyrekleşen saç
- Kas ağrıları veya zayıflığı
- Eklem ağrısı veya sertliği
- Yüksek kolesterol seviyeleri
- Şişmiş yüz
- Depresyon
- Yavaşlamış kalp hızı
Yetersiz çalışan bir tiroid tedavisi genellikle oral hormon hapı almayı içerir.
16. Kanser
Bazı kanserler anormal kanamaya, lekelenmeye veya diğer vajinal akıntı biçimlerine neden olabilir.
Bunlar şunları içerebilir:
- Endometriyal veya rahim kanseri
- Rahim ağzı kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Vajina kanseri
Çoğu zaman lekelenme kanser belirtisi değildir. Ancak, özellikle de zaten menopoza girdiyseniz, doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir .
17. Diğer nedenler
Diyabet, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve kanama bozuklukları gibi belirli tıbbi durumlar, dönemleriniz arasında lekelenmeye neden olabilir. Bu sorunlarınız varsa ve lekelenme yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun.