Latince ismi ”crocus sativus” olarak bilinen ve süsengil ailesine ait bir bitki olan safran yemeklerde sık sık kullanılan bir baharat çeşididir. Ana yurdu Güneybatı Asya olan safran, ülkemizin topraklarında Safranbolu’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin boyutu genelde 20 ve 30 cm arasındadır. Sonbaharda açan mor çiçekleri olan bir bitkidir. Safran çiçeğinin içinde bulunan tomurcuklar toplanır ve kurutulur, işte bu baharat olarak kullandığımız safranı oluşturur. Aromatik tat verici ve besinlerde renklendirici olarak kullanılır. Sayısız rahatsızlığa iyi gelen bu bitki aynı zamanda gıda boyası olarak da mutfaklarda yerini alır. Peki, safran ne işe yarar? İşte, safranın faydaları ve kullanım yerleri..
Safranın faydaları nelerdir ?- Afrodizyak etkisine sahip olan safran, sinirleri uyandırıcı etkisi vardır ve cinsel isteği artırır.
- Kadınlarda menstrasyon döneminin ağrısız geçmesine yardımcı olur.
- Seratonin düzeyini dengeler ve depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlerin iyileşmesine katkıda bulunur.
- Ülseratif kolit ve peptik ülserleri tedavi eder.
- İltihap tedavisinde kullanılan bir baharattır.
- Safran uyku kalitesi ve motivasyon düzeyini artırır.
- İştahı düzenleyerek zayıflamaya yardımcı olur ve obezite ile savaşmaya yardımcı olur.
- Omega-3 bakımından zengindir, B6 vitaminin oluşumuna destek olur ayrıca kan dolaşımını düzenler.
- Kanser hücrelerinin ve tümörlerin büyüme hızını azaltmaktadır.
- Tansiyon ve kötü kolesterolü düşürmede yoğun etkisi vardır.
- Magnezyum, demir ve potasyum gibi minerallerce zengindir.
Özellikle et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılır bunun yanı sıra bulgu, pirinç pilavı, sebze yemekleri ve unlu mamullerde renklendirici ve lezzetlendirici olarak kullanılan bir baharattır. Osmanlı mutfağında sıkca kullanılan safran, bazı İran ve İspanyol yemeklerinde de kullanılmaktadır. Yoğun bir lezzeti ve renklendirici etkisi olduğu için, baharat olarak birkaç tel yemeklere katılması yeterlidir. Safranın aşırıya kaçılmadan kararında tüketilmesi gerekmektedir. Maksimum günlük tüketimi 1 çay kaşığını aşmamalıdır aksi takdirde zehirleme olasılığı vardır. Ayrıca safranı çay olarak demleyip tüketebilirsiniz.