Büyü, birçok kültürde ve inanç sisteminde farklı şekillerde tanımlanan mistik veya sihirli uygulamalardır. Ancak İslam dininde büyü yapmak veya kullanmak büyük bir günah olarak kabul edilir. Kuran’da bu konu hakkında açık ifadeler bulunmaktadır.
Büyücülük, Allah’a şirk koşmak ve şeytanla işbirliği olarak görülür. İslam, büyük günahlar arasında saydığı sihri şiddetle yasaklamış, Kur’an-ı Kerim’de sihir yapanların ahiretten nasibi olmadığı ve bunu yapanların şerrinden Allah’a sığınılması gerektiği vurgulanmıştır (el-Bakara, 2/102; el-Felâk, 113/4).
Büyüye inanan kişiler, bazı belirtiler veya semptomlar üzerinden bilgi sahibi olmak isterler. İşte bu nedenle “büyü nasıl anlaşılır”, “büyü belirtileri”, “büyüyü anlama yöntemleri”, “bende büyü var mı”, “büyüyü nasıl anlarım” gibi başlıklara yanıt aranır.
İşte büyü anlaşılır mı sorusuna cevap olabilecek belirtiler:
- Kendisine büyü yapılan kişiye hayvanların davranışı değişir.
- Büyü yapılan kişide “vesvese, vehim, evham” görülen ilk belirtidir.
- Ruhsal yapının bozulması, uykusuzluk ve iradeyi kontrol edememe görülür.
- Cümle kurma yetisi zayıflar.
- Hiçbir neden yokken eş ve çocukları istememe görülür.
- İç sıkıntısı ve baş, eklem, ense, sırt ağrıları başlar.
- Takip ediliyormuş gibi hisseder.
- Aşırı bağlanma veya sevdiklerinden kopma görülür.
- El, kol, bacak ve vücudun bazı yerlerinde kasılma, titreme ve uyuşma olur.
- İnançlı bir kişiyken, aniden dini değer ve duygular ortadan kaybolur. Abdest almakta zorlanır veya alamaz, namaz kılamaz.
Büyüden korunmak için ne yapılabilir?
Sihre ve büyüye karşı en etkili çözüm, Allah’a sığınmak ve O’na güvenmektir. Hz. Peygamber (s.a.s.), her şeyin şerrinden Allah’a sığınarak sürekli Felâk ve Nâs sureleri ile Ayetel Kürsi’yi okumuştur.
Ayrıca, torunları Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin’i (r.a.) nazar, büyü ve benzeri olumsuzluklardan korumak için şu duayı okumuştur: “Her türlü şeytan ve zehirli haşarattan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.”
Sihre maruz kaldığını düşünen bir kimsenin, şifayı Allah’tan umarak güvendiği insanlara müracaatla kendisine Kur’an okutması ve dua ettirmesinde bir sakınca yoktur. Allah’a güvenmek ve O’na sığınmak her türlü kötülükten korunmanın en etkili yoludur.