Yumurta sağlığımız açısından oldukça faydalı güçlü bir protein, kalsiyum, demir, A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminleri bakımında zengin bir besin kaynağıdır. ‘Süper gıda’ olarak adlandırılır. Özellikle Ramazan ayı sahurda sıkça tercih edilen bir gıdadır. Fakat yumurtayı istediğimiz gibi pişirebiliyor muyuz? Çoğu zaman göz açıp kapayıncaya kadar süresi geçmiş ve istediğimiz kıvamı elde edemeyebiliriz. Peki ya dakikalarını bilirsek?
Ocağınıza suyunuzu koyun ve kaynatın, kaynayan suyun içerisine öncelikle bir tutam tuz atın ve çatlamaları önleyin. Hatta iki üç damla sirke ile kolay soymayı sağlayabilirsiniz.
İstenilen kıvamda yumurta kaç dakikada haşlanır?Rafadan yumurta;
Rafadan yumurta beyazı pişmiş sarısının cıvık kaldığı bir pişirme şeklidir. Rafadan yumurta için yumurta ve suyu pişirme tencerenize alın ve su kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra alın. Soğuk sudan geçirin ve pişmeyi durdurun.
Kayısı yumurta;
Kayısı kıvamında yumurta beyazı tamamen pişmiş sarısıysa yarı pişmiş içi hala biraz sıvı olan yumurta kıvamıdır. Kayısı kıvamında yumurta için suyu ve yumurtayı pişireceğimiz tencereye alalım ve su kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra alalım ve soğuk sudan geçirelim.
Katı yumurta;
Sarısı ve beyazı tamamen pişmiş bir yumurta için suyu ve yumurtayı pişireceğiniz tencereye alın ve su kaynamaya başladıktan 8 dakika sonra yumurtaları sudan çıkarın ve soğuk sudan geçirin. İşte istediğiniz kıvamda yumurta haşlamak bu kadar kolay.
Fazla haşlanmış yumurtanın zararları nelerdir?
Yumurtalarınızın pişirme süresini fazla kaçırıp çok pişirirseniz artık sarısının dış kısmında gri ve yeşile dönen renkler oluştuğunu göreceksiniz. Eğer yumurtanız böyle olduysa yememenizi öneririm. Bu aşamada çok faydalı dediğimiz yumurtanın zararlarıyla karşılaşmış oluruz. Yumurta sarısında bulunan bolca Omega3 fazla pişirme sonucu trans yağa dönüşür ve vücudumuz açısından tehdit oluşturur.