Haber Başlığı

Yeşil sanayi ve yeşil ekonomi alanlarına artan ilgi, araştırmacıları yenilikçi çözümler aramaya yöneltiyor.  Türkiyede çöpe atılan o malzemenin dayanıklılığı test edildi ve Banyan Ağacı’ndan dayanıklı olduğu keşfedildi.

Gelecekte Otomobiller Taze Yeşil Soğan Kokacak! 

Normalde çöpe giden yeşil soğanın saçakları, değerli bir hammaddeye dönüşüyor. Araştırmacılar, yeşil soğan liflerinin dayanıklılığını test etti. Yeşil soğanların saçaklarından elde edilen liflerin, otomobil, inşaat, uzay gibi birçok sektörde kullanabileceğini ortaya koydu. 

Taze Yeşil Soğanlar Geri Dönüşümde

Yeşil soğan, dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir sebze. Ancak bitkinin saçak kısmı genellikle atılıyor. Araştırmacılar da, yeşil bir dünya için, yeşil soğanları incelemeye başladı. Yeşil soğan liflerinin özellikleri incelendi. Sonuçlar, araştırmacıları da şaşırttı.

Banyan Ağacından Dayanıklı Çıktı

Elde edilen lifler çeşitli testlerden geçirildi. Sonuçlar oldukça umut verici. Yeşil soğan liflerinin bazı doğal liflerden daha dayanıklı olduğu görüldü. Örneğin, çekme dayanımı testlerinde 22 MPa mukavemet ve 0.87 GPa elastiklik modülü ölçüldü. Bu değerler, banyan ağacı kökleri ve Cordia dichotoma gibi bazı doğal liflerden daha yüksek.

Liflerde  %24 Lignin Tespit Edildi

Araştırmacılar, yeşil soğan liflerinin kimyasal yapısını da inceledi. Liflerin içeriğinde %38 selüloz, %30 hemiselüloz ve %24 lignin tespit edildi. Araştırmacılar bu oranların, liflerin kompozit malzemelerde kullanım için yeterli olduğunu söylüyor. 

267°C’ye Kadar Dayanıklı

Termal analiz sonuçları da olumlu. Yeşil soğan lifleri 267°C’ye kadar dayanabiliyor. Araştırmacılar, yeşil soğanın kompozit sektöründe kullanabileceğini belirtiyor. Gelecekte, otomobil, inşaat gibi çeşitli sektörlerde yeşil soğan lifleri kullanılabilecek.