Emziren annelerin uzak durması gereken gıdalar

Emzirme döneminde, anne tükettiği taktirde bebeğe gaz yapabilecek bazı yiyecekler vardır. Bunları tüketirken dikkatli olmak önemlidir.

Emzirme döneminde annelerin beslenmesi, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin rahatlığı açısından büyük önem taşıyor.Anne sütü yoluyla bebeklerin sindirim sisteminin hassas olabilir ve bu süreçte gaz sorunlarını azaltmak için bazı yiyeceklerden kaçınılması gerekir.

Brokoli

Sağlıklı ve vitamin açısından zengin bir sebze olan brokoli, aynı zamanda sindirimi zorlaştıran çözünür lifler içeriyor. Doktorlar, brokolinin hem anne hem de bebek için gaz yapabileceğini belirtiyor. Brokoli, bağırsaklarda yeterince parçalanmadan geçebiliyor ve bu durum gaz oluşumuna yol açabiliyor.

Fasulye ve Mercimek

Bu yüksek lifli gıdalar, şişkinlik yaratabilecek şekerler ve sindirimi zor lifler içeriyor. Bağırsaklarda parçalanmadan kalan bu maddeler, hem anne hem de bebeğin gaz sorunu yaşamasına neden olabilir. Haftada bir kereden fazla tüketilmesi önerilmiyor.

Kafein

Kafeinli yiyecekler ve içecekler, hem annede hem de bebeğinde gaz yapabilir. Bebeklerin sindirim sistemi henüz olgunlaşmadığından, anne sütüyle gelen kafein bebeklerde sindirilmeden kalabilir ve gaz problemlerine yol açabilir. Ayrıca kafein, bebeğinizin uyku düzenini de bozabilir.

Acı ve Baharatlı Yemekler

Baharatlar, mide asidini artırabilir ve bu da bebeğinizin şişkinlik ve gaz sorunlarını tetikleyebilir. Dr. Sadik, özellikle soğan tozu, karabiber, yaban turpu sosu ve acı soslardan kaçınılmasını öneriyor.

Çikolata

Çikolata, yüksek kafein içeriği nedeniyle bebeklerde aşırı gaza neden olabilir. Çikolata tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Sadik, annelerin tatlılara olan düşkünlüklerini sınırlamalarını tavsiye ediyor.

Portakal Suyu

Yüksek asidik içeriği nedeniyle portakal suyu, bebeğin mide-bağırsak sistemini tahriş edebilir. Dr. Sadik, portakal suyu tüketiminizi haftada bir ile sınırlamanızı ve yerine C vitamini içeren taze meyveleri tercih etmenizi öneriyor.

İnek Sütü 

Sütlü yiyecekler, genellikle gaz yapma potansiyeline sahip. İnek sütündeki proteinlerin sindirimi zor olabilir. Dr. Sadik, badem sütü veya soya sütü gibi alternatifleri denemenizi öneriyor.

İlginizi çekebilir

  1. Bebekli bir hayata adapte olmak
  2. Kız çocukları için parfümler tehlikeli olabilir!
  3. Bebeğin ağlamasına izin vermek doğru mu?