Meme kanseri için kendi muayenenizi yapın!

Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biridir, ancak erken teşhis ile bu hastalığın etkilerini azaltmak mümkündür. Kendi kendine yapacağınız düzenli meme muayeneleri sayesinde, değişiklikleri fark edebilir ve gerektiğinde hızlıca müdahale edebilirsiniz.

Adet döngünüzün aynı döneminde, özellikle adet bitiminden bir hafta sonra düzenli muayeneler yapmanız önerilir. Bu, meme dokusunun hassasiyetini azaltarak daha etkili bir kontrol sağlar.

Gözlemleyin: Tamamen çıplak bir şekilde aynanın karşısına geçin. İki meme arasında asimetri, çökme, belirgin kitleler veya şişkinlik gibi değişiklikler olup olmadığını kontrol edin. Kollarınızı yukarı kaldırdığınızda da durumu gözlemleyin.

Dokunun: Sırtüstü uzanarak meme dokusunu incelemek daha kolaydır. Parmak uçlarınızı kullanarak dokuya hafifçe basın. Farklı baskı seviyeleriyle hareket edin ve göğsünüzü bir saat kadranı gibi düşünerek düzenli bir şekilde muayeneye devam edin.

Meme muayenesi sırasında aşağıdaki durumları fark ederseniz mutlaka doktora görünmelisiniz:

Doktorunuz, meme değişikliklerinizi değerlendirmek için ek testler önerebilir; mamografi gibi yöntemler genellikle 40 yaş üstü kadınlar için önerilmektedir. Ancak risk faktörlerinize bağlı olarak daha genç yaşlarda da görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

İlginizi çekebilir

  1. Rüyaların derin sırları: Uykunun gizli dili
  2. Çatlaklardan kurtulmanın en tatlı yolu: Kakao yağı
  3. Meme kanseri için kendi muayenenizi yapın!