Çocuğunun yemek yememesi, birçok ebeveyn için sorun olarak görülmekte. Sıvıdan yavaş yavaş katıya geçiş döneminden itibaren ebeveynler yeme sorunlarıyla uğraşmakta. Bu durum oldukça doğaldır.
Çocuğun bir gıdayı tüketmeden önce görmesi, merak etmesi gerekebilir ya da bir gıdayı beğenmeyip yemeyi reddedeblir. Üstelik, damat zevki bile zamanla değişecektir ve daha önce yediği/yemediği yiyeceğe bakışı farklılık gösterecektir.
Genellikle annelerin belirlediği saatlerde yenilen yemek, sofra adabı ve yemek saatleri oluşturmak için bir adım olarak gerçekleştirilir. Bu gerekli bir davranış olsa da çocuklara zorla yemek yedirmek, özellikle de yemediği için kızmak, çocukta öfke problemlerine yol açabilmektedir.
Çocuğunuz bu belirtilerden en az üçünü gösteriyorsa, ilgili doktora danışmanız gerekmektedir: Az yeme, yavaş yeme, sık sık seçicilik gösterme, yemekle ilgilenmeme. Ayrıca besin değeri olmayan maddeleri yemeye başlama olan Pika sendromu veya mide içeriğinin tekrarlayıcı ve istemli olarak ağza getirilmesi ardından yeniden çiğnenmesi durumu olan ruminasyon ortaya çıkabilir.
Bir düzen sağlamak için çocuğunuzu sofraya oturtuyor olabilirsiniz fakat bazen gerçekten acıkmadığı için yemek yiyemediği ya da çok aç olduğu ama saat gelmediği için aç kaldığı olabilir. Bu dönemi en iyi yönetmek çocuğunuzu dinlemenizden ve onunla karşılıklı iletişim kurmanızdan geçmektedir.
Çocuğa zorla yemek yedirmek çocuğun, insan bedenindeki açlık-tokluk sinyallerini dinlemeyi başaramamasına sebep olabilir. Bu da gelecekte, yani yetişkinlik döneminde yeme bozukluklarına yol açar.
Ayrıca açlık-tokluk sinyallerini dinlemeyi engelleyen bir diğer durum, çocuğun televizyon izlerken yemesi olacaktır. Bu, özellikle tokluğun fark edilmemesine sebep olabilir çünkü çocuk, doyduğunu fark edemeyecek kadar ekrana dalmıştır.
Çocuğunuza yemek yemenin, düzen kurmanın, aç olduğunda veya doyduğunda belli etmesinin öneminden bahsetmelisiniz. Farklı yemek alternatifleri de bu duruma yardımcı olabilir.
Çocuğunuzla, konuşarak ve anlayışlı davranarak anlaşabilirsiniz. Çocuk yetiştirmek her açıdan sabır gerektiren bir süreçtir ve bazen sınıra dayandığınızı hissedebilirsiniz. İyi anlara odaklanmalı, kendinizi sakinleştirmeyi bilmeli ve geleceği, her şeyin atlatılabileceğini kendinize hatırlatmalısınız!