Dirençli kilo dediğimiz kiloları belirli bir düzeyde kilo vermiş kişilerde sıklıkla görmekteyiz Sağlıklı beslenme tavsiyelerini uyguladığımız halde kilo veremiyorsanız Diyetisyen Burcu Kırbaç direnç kilosunu kırmak için neler yapabileceğimizden bahsetti. İşte diyet kilosuna kırmak için önemli hususlar..
Rutin kan testi yaptırmakRutin olarak kan testi yaptırmak çok önemli. Kan testleri 6-9 ayda bir yenilenmelidir. Vitamin mineral eksiklikleri kilo verme konusunda direnç oluşturabilir. Örneğin; D vitamini eksikliği kilo verme konusunda önemli olduğu , eksikliğinin kilo vermede direnç oluşturabileceği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Demir,B12, eksiklikleri de kilo vermede engel çıkartabilir. Eksik olan vitamin veya mineralin bir hekim kontrolünde tamamlanması gerekmektedir. İnsülin direnci dediğimiz durumla da çok sık karşılaşmaktayım. Kilo vermede dirence sebebiyet verebilir. Yine aynı şekilde bununla alakalı bir kan testi yaptırmak önemlidir. Tiroid hormonlarına mutlaka bakılmalıdır. Tiroidlerin yavaş çalışıyor olması kilo vermede zorluk yapabilir.
Spor/ EgzersizGünde 30-45 dakika hafif tempolu egzersiz yapmak çok önemlidir. Eğer hiç hareket etmeyen biriysek her gün düzenli yürüyüşler ekleyerek direnç kilonuzu kırabilirsiniz. Tam tersi; çok fazla spor yapan biriysek sporu biraz daha azaltarak da vücudu şaşırtmanız gerekebilir. Dışarı çıkamama durumlarında ise evde ev içi egzersizleri yaparak da açığı tamamlayabilirsiniz.
Tek tip beslenmek gerek sağlık açısından gerek de kilo kontrolü açısından istemediğimiz bir beslenme alışkanlığıdır. Tek tip beslenmeyi değil; renkli beslenmeyi hedef almalıyız. Sadece yumurtadan oluşan bir kahvaltıyı değil yanında söğüş salatanın , sağlıklı yağ kaynaklarının ; zeytin veya ceviz gibi , yeşilliklerin bol olduğu bir kahvaltı tercihimizdir.
Her öğlen yemeğinde et grubu tüketiyorsanız eğer bunu sebze yemekleri ile değiştirtebilirsiniz. Sadece salata yiyip sofradan kalkmak da yanlıştır. Salatanın yanında sağlıklı bir protein kaynağı( köfte/tavuk/balık/hindi/kurubaklagiller gibi) ve sağlıklı karbonhidrat kaynaklarını( esmer ekmek/bulgur/kinoa/karabuğday/tam tahıllı makarna gibi) eklemekte fayda olacaktır.
Her zaman aynı saatte yemek yemekHer gün aynı saate kahvaltı yapıyorsanız eğer vücudun şaşırması için saati değiştirebilirsiniz. Örneğin; çok erken kahvaltı yapıyorsanız kahvaltıyı 2-3 saat ileri atabilirsiniz. Akşam yemeklerini geç yiyorsak erken saatlere alabilirsiniz.