Alzheimer hastalığına yönelik son yıllarda ortaya çıkan önemli bir risk faktörü, beyin kan akışının azalmasıdır. Bu azalma, vücut kitle endeksi ne kadar yüksekse, beyindeki kan akışının o kadar yavaşladığı ile ilişkilidir. Uzmanlar, aktif olmayan yaşam tarzı sürdüren bireylerin Alzheimer hastalığı riskini artırabileceği konusunda uyarıyorlar. İşte, Alzheimer hastalığı riskini yükselten faktörler hakkında bilinmesi gerekenler…
ABD’deki araştırmacılar, hareketsiz bir yaşam tarzı benimseyen yetişkinler arasında Alzheimer ve bunama riskinin önemli ölçüde arttığını tespit etti. Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi’nden oluşan bir ekip, 60 yaş ve üzerindeki 50 binden fazla İngiliz yetişkine ait verileri inceledi.
Alzheimer hastalığına katı sağlayan etmenler nelerdir?
Katılımcılar, bileklerine takılan cihazlar sayesinde bir hafta boyunca 24 saat boyunca aktivitelerini izlediler. Bu cihazlar, kişilerin aktivite seviyelerini sürekli olarak takip edebiliyor ve oturma ile uyku arasındaki farkı ayırt edebiliyorlardı.
Hareketsiz davranışlar arasında, televizyon izlemek, araba kullanmak, video oyunları oynamak, bilgisayar kullanmak, işe gitmek için oturmak veya işyerinde masa başında oturmak gibi yaygın örnekler yer alıyordu. Katılımcılar yaklaşık olarak 6 yıl boyunca izlendi ve bu süre zarfında 414 kişiye demans teşhisi konuldu.
Alzheimer riskini artıran faktörler nelerdir?
Yapılan analizler, günde 10 saatten fazla oturmanın Alzheimer hastalığı riskini artırdığını gösterdi. Günde 9 saate yakın süreyle oturarak vakit geçirenlerle karşılaştırıldığında, günde 10 saati hareketsiz geçirenlerin demans geliştirme olasılığının yüzde 8 daha yüksek olduğu görüldü.
Ayrıca, günde 12 saatten fazla oturanların demans teşhisi alma olasılığının yüzde 63 daha yüksek olduğu saptanırken, günde 15 saatten fazla hareketsiz çalışanlarda bu riskin 3 kat daha fazla olduğu görüldü.
Hareketsizlik alzheimer’a yol açar mı?
Araştırmaya katılan Profesör Gene Alexander, şunları dile getirdi:
“Hareketsiz geçirilen sürenin nasıl biriktiğine bakılmaksızın, her gün 10 saatten fazla süreyle hareketsiz kaldıktan sonra demans riskinin hızla arttığını gördüğümüzde şaşırdık. Bu, demans riski ile hareketsiz geçirilen toplam süre arasındaki ilişkiyi açıkça gösteriyor.”