MSD Hayvan Sağlığı tarafından hayvan sahipleri ve veteriner hekimlerin farkındalığını artırmak adına hayata geçirilen 'Protect Our Future Too' (Bizim de Geleceğimizi Koruyun) projesi kapsamında gerçekleştirilen anket sonuçlarında, evcil hayvan sahiplerinin yüzde 92'sinin mevsim normallerindeki değişikliğin hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olmadığı görüldü.
Daha ılık sonbahar ve kışlar ile yıllık ortalamadaki daha yüksek sıcaklıklar gibi mevsim normallerindeki değişikliklerin evcil hayvanlar üzerindeki etkilerine ve risklere dikkat çeken proje kapsamında, parazitler, hayvan davranışları, hastalıklar ve tek sağlık konusunda uzman bilim insanları ana konularda görüşlerini paylaştı. Bilim insanları konuşmalarında, mevsim normallerindeki değişikliklerin evcil hayvanlar üzerindeki etkilerinin başında pire ve kene gibi parazitlerin geldiğini ve kenelerin daha ılık olan iklimlerde daha uzun süre hayatta kalabildiğini aktardı.
“Taşıyıcılığın yanında felç oluşturarak zarar verir”
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, parazitlerle ilgili olarak “Pek çok tür, bizzat kendisi parazit olmanın yanında çok sayıda bakteriyel, viral, paraziter, riketsiyal ve spiroketal patojeni bitki, hayvan ve insanlara nakleder. Pire ve kene gibi dış parazitler, taşıyıcılığın yanında alerji, felç ve toksikasyon oluşturarak da konaklarına zarar verir” dedi.
Prof. Dr. Aydın, mevsim koşullarındaki değişikliklerin evcil hayvanlar için ortaya çıkardığı riskler ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünya son 30 yılda 0,8 derece ısındı. Bu da dış parazitler ve taşıdığı hastalıkların yıl boyu görünebilmesine neden oluyor. Bu nedenle dış parazitlerle mücadele ve kontrol çalışmalarının yıl boyu yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.”
“Geciktiğimiz her gün enfeksiyon riskini artırıyor”
Mevsim normallerindeki değişikliklerin tüm ekosistem dengelerini hızla bozmaya devam ettiğine dikkat çeken Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, “Ortalama sıcaklıkların artışı, yağmur mevsimleri ve miktarlarındaki değişimler, seller, fırtınalar dünyamızı giderek daha sık ve daha yoğun bir şekilde etkiliyor. Bu çerçevede hayvanların davranışları değişiyor, yeni hastalıklar ortaya çıkıyor ya da baskılanan enfeksiyonlar tekrar gündeme geliyor. Sıcaklıklar arttıkça fizyolojik faaliyetleri çevre sıcaklığına bağlı olan taşıyıcıların hastalıkları bulaştırma riskleri tüm mevsimlere ve yeni coğrafyalara yayılmış durumda. Evimizdeki dostlarımızı taşıyıcıların bulaştırdığı hastalıklardan yıl boyu korumak artık en önemli sorumluluklarımızdan biri haline geldi. Pire, kene ve kum sineklerinden yıl boyunca korunma yolları hakkında veteriner hekimlerden ayrıntılı bilgi alarak patili dostlarımızın sağlıkları için bu önemli adımı atmalıyız. Geciktiğimiz her gün enfeksiyon riskini arttıran önemli bir etken” diye konuştu.
10 kişiden 9’u riskin farkında değil
MSD Hayvan Sağlığı, gerçekleştirdiği ‘Protect Our Future Too’ (Bizim de Geleceğimizi Koruyun) projesi kapsamında bir anket düzenledi. Anket sonucuna göre evcil hayvan sahiplerinin yüzde 92'sinin mevsim normallerindeki değişikliğin hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olmadığı görüldü. Ankete katılanların yüzde 41'i evcil hayvanlarını bütün yıl boyunca parazitlere karşı koruyor. Türkiye'de ise ankete katılanların yüzde 82'si evcil hayvanlarını pire, keneye karşı sadece ilkbahar ve yaz döneminde koruduğunu belirtiyor.
Ankete katılan veteriner kliniklerinde çalışan sağlık profesyonellerinin ise yüzde 80’i Ekim-Mart arasındaki daha soğuk aylarda evcil hayvanlarda kene bulduklarını belirtirken, yüzde 64'ü keneler yıl boyunca görülebileceği için yıl boyu korumayı önerdi.