Okaliptüs, mersingiller familyasına aittir. Ana vatanı ise Avustralya olan bir bitkidir. Dünya üzerinde yaklaşık 500’den fazla türü bulunan okaliptüs bitkisi, uygun iklim ve koşullar sağlandığında 100 metreyi aşabilen boyuyla dünyanın en uzun boylu Okaliptüs ağacı gövdesinde 100 litre su bulundurulabilmektedir. Bundan ötürü bataklık alanlara dikilmesi gerekmektedir. Halk ağzında genel de sıtma ağacı ve çöl kurutan gibi isimlerle de tanınıyor.
Faydaları nelerdir?- Nezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir.
- Balgam söktürür, göğsü yumuşatır.
- Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır.
- Vücuda güç ve zindelik katan okaliptüs bitkisi ile gün içinde kaybedilen enerji geri kazanılabilir ve bedeninizi güçlendirebilirsiniz.
- Yazız ortaya çıkan sivrisinekler, mutfakların davetsiz misafirleri karıncalar gibi böceklerin oluşmasını engeller.
- Ağız sağlığına iyi gelir ve ferah bir nefes sağlar.
- Metabolizmayı hızlandır ve sağlıklı şekilde kilo vermek için tüketilebilir.
- İdrar yolları antiseptiğidir.
- Ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır.
- Okaliptüs bitkisinin pek çok kullanım alnı vardır. Özellikle üst solunum yolu ile hastalıkları için kullanılabilir. Bunun için yastığınıza birkaç damla kadar okaliptüs yağı damlatmanız yeterli olacaktır. Ayrıca şişe ile kokusu çekilebilir. Okaliptüs yağı; sırta, göğse ya da boğaza da birkaç damla damlatılabilir. Bu şekilde masajı yaparak rahatlama sağlanabilecektir.
- Okaliptüs bitkisinden elde edilen yağ ile cildinize peeling yapabilirsiniz. Okaliptüs yağı, bal ve limonlu bir karışım hazırlanarak vücuda sürülür. Cilde sürüp iyice yedirip masaj yaptıktan sonra 15 dakika bekletip yıkanmalıdır. Bu şekilde nemli ve yumuşak bir cilde sahip olunabilir.