Dünya dijitalleşiyor. Teknoloji ilerliyor. Sanal paralar, Mateverse’de arsalar sıradan hale geldi.
Türkiye de yüksek teknolojinin içindeki tüm alanlarda var olmak istiyor.
İşte yapay zekâ fotoğrafçısı İmdat Akgün de sanatı ve teknolojiyi bir araya getirerek, bu anlamda fotoğrafçılığı daha ileri bir boyuta taşıdı.
Fotoğraf, çekilen objeyi ya da mekânı farklı bakış açılarıyla ve bir duygu katarak sanata dönüştürürken; bunu bir de yapay zekâ ile farklı zamanda tasarlamak çok yeni bir alan.
Fotoğrafta yapay zeka kullanımı ilgi görüyorYapay zekâ her geçen gün farklı alanlarda kendini göstermeye devam ederken, son zamanlarda özellikle fotoğraf alanında yapay zekâ ile ortaya çıkan çalışmalar büyük ilgi görüyor.
Yapay zeka, çalışmalarında yeni bir araçFotoğraf sanatçısı İmdat Akgün de fotoğraflarında yapay zekâ tekniğini kullanmaya başlayan isimler arasında. Instagram’da paylaştığı fotoğrafları büyük beğeni toplayan Akgün, yapay zekânın, çalışmalarında sadece “Yeni bir araç” olduğunun altını çiziyor.
Hedef, Türkiye’nin kültür ve turizmime dikkat çekmekTürkiye’deki farklı destinasyon noktalarına odaklanan sanatçı, yapay zekâ destekli fotoğraflarıyla ülkenin kültür ve turizmine dikkat çekmeyi hedeflediğini belirtiyor.
Fotoğrafladığı yeri istediği zaman ışınlıyorAkgün, İstanbul’dan Trabzon’a, Mardin’den Tuz Gölü’ne kadar geniş bir coğrafyadaki tarihi ve turistik köşelerin geçmiş yıllarda nasıl göründüğünün ya da önümüzdeki gelecekte nasıl görüneceğinin cevabını arıyor.
Önce o mekânın şimdiki görüntüsünü fotoğraflıyor, sonra da o yer ya da yapıyı istediği yüzyılda hayal edip, yapay zekâ ile o döneme götürüyor.
Tabii bu hayal edişi tarihi araştırmalarla destekleyerek çalışmasına gerçekçilik katıyor.
Şu an Beta aşamasında olan Midjourney adlı yapay zekâ ile içeriklerini oluşturan ve ilgililerinin merakla takip ettiği İmdat Akgün’ün çalışmaları sürekli kendisini yenileyerek devam ediyor.
Akgün’ün çalışmaları, mekânların dışında, ünlü karakterlerin çocukluk ve yaşlılık görüntülerini de içeriyor.
İmdat Akgün nedir?İmdat Akgün, 1991’de Erzurum’da doğdu.
Eğitimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı.
Hobi olarak başladığı grafik tasarım, daha sonra mesleği haline dönüştü.
Anı biriktirmek için başladığı amatör fotoğrafçılık serüveninde ise manzara fotoğrafçılığına yöneldi.
Türkiye’nin birçok bölgesi ve şehrinde fotoğraflar çekti.
İlk sergisini 16 Ekim 2021’de Beyoğlu, Galatasaray Lisesi önünde açtı.
Burada yer alan İstanbul fotoğrafları büyük beğeni topladı.
Sanatçının ayrıca İstanbul’la ilgili birçok yayında fotoğrafları yer alıyor.
Akgün, fotoğraf çekmeye ve tutkuyla seyahat etmeye devam ediyor.
Sanatçının çalışmalarından örnekler:1.Hayal gücü ile harmanlanmış gerçeğin ötesinde, yapay zekâ ile Ayasofya Cami’nin epik biçimde yorumlanması.2. Yapay zekâ ile 13. yüzyılda Sümela Manastırı’na bir yolculuk.3. Eski Mardin sokakları ve günlük yaşam. Görenleri kendisine hayran bırakan Mardin, dijitalde geçirdiği aşama ile de çok etkileyici görünüyor.4. Tuz Gölü’nde gün doğumunda yapay zekâ desteği ile oluşturulan manzara.5. Kommagene Uygarlığı eserlerini birebir aktarmasa da yapılış zamanlarına yakın ve ayakta haliyle hayal edilerek yapay zekâ ile tasarlanması.6. İzmir-Efes Antik Şehri Kütüphanesi ve Antik Tiyatro Sahnesi yapay zekâ ile yeniden oluşturulması.7. Paralel evrende ve fantastik görüntüsüyle Kapadokya.8. Popüler “Gibi” dizisi karakterlerinin yapay zekâ ile çocukluklarına döndürülmesi.