Pembe ve kırmızı renkli elmasların çıkarıldığı Avusturalya’daki Argyle Madeni, ömrünü tamamlayarak kapandı. Madenden çıkarılan son 1.000 adet pembe elmas, Uluslararası Gemoloji Enstitüsü (International Gemological Institute – IGI) tarafından sertifikalandırıldı.
Madenin kapanmasıyla birlikte dünyanın en çok pembe ve kırmızı elmas çıkarılan kaynağı da tükenmiş oldu. Bu tonlardaki elmaslar Brezilya, Güney Afrika, Sibirya Tanzanya, Kanada ve Rusya’daki madenlerden nadiren çıkarılıyor olsa da Avusturalya’dan çıkarılanlar kadar değerli olmayacaklar.
Toprak altında ısı ve basınçla elmasa dönüşen karbon, farklı katmanlardan geçişte ışığa maruz kaldığında içyapısında değişikliğe uğruyor ve alışılagelmişin dışında bir renge sahip oluyor. Yerin derinliklerinde gerçekleşen bu değişim, günümüzde laboratuvarlarda ışınlama yoluyla atomik yapı değiştirilerek de gerçekleştirilebiliyor. Bu değişim, Uluslararası Gemoloji Enstitüsü uzmanları tarafından analiz edilerek ortaya çıkarılıyor. Böylelikle elmasın renginin gerçek mi yoksa sahte mi olduğu raporlarla kanıtlanıyor.
Pırlantada sertifika önemli
Bir pırlantanın ya da değerli taşın gerçekten değerli olup olmadığı parlaklığı, rengi ya da büyüklüğünde değil, küresel ölçekte bağımsız bir laboratuvar tarafından onaylı sertifikası ile anlaşılıyor. Dünya mücevher pazarında yaklaşık yarım yüzyıldır mücevher, kıymetli taş ve pırlanta üzerine eğitim verip sahip olduğu 18 laboratuvardan günlük 20.000 sertifika yayınlayan Uluslararası Gemoloji Enstitüsü, tüketicileri satın aldıkları hediyelerin gerçekliği konusunda uyarıyor.