Afrika’da yıllardır tüketilen ve çoğunluğu da bu bölgede yetiştirilen Rooibos çayı yani kırmızı çay son dönemde tüm Dünya’da trend haline gelmiş durumda. Diyetisyen Gizem Şeber, anlatıldığı kadar mucizevi etkilere sahip mi, özellikleri neler, nasıl tüketilmeli ve kimler için uygun değil gibi soruların yanıtlarını veriyor.
Kafeinsiz çay içmek isteyenlereKafeinin uygun dozlarda kendimizi daha enerjik hissetmemize yardımcı olduğunu ve metabolizmamızı hızlandırdığını biliyoruz. Ancak fazlasının da depresyona, yüksek tansiyona ve kalp ritim bozukluklarına karşı risk oluşturduğu ortada. Bu nedenle çaydan vazgeçemeyenler ancak kafein alımını azaltmak isteyenler için Rooibos çayı gayet iyi bir tercih, çünkü kafein içermiyor.
Demir anemisi olanlar için tercih sebebiSiyah ve yeşil çayda bulunan tanenlerin demir başta olmak üzere bazı minerallerin emilimini olumsuz etkilediğini bu nedenle de kansızlığı tetikleyebileceğini biliyoruz. Demir yetersizliğinden çekinen veya demir anemisi olan kişiler için Rooibos çayı son derece uygun çünkü demir emilimini bozan oksalik asit bu çayda yok.
İçerdiği aspalathin ve quercetin ile vücudu toksinlerden arındırmakta son derece etkili. Kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı düşünülüyor.
Kalp sağlığı için önemliTansiyonu yükselten ACE isimli enzimin vücutta çalışmasını durduruyor. Aynı zamanda yapılan bir bilimsel çalışmada, altı hafta boyunca düzenli tüketilen Rooibos çayının kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu görülmüştür.
Nasıl tüketilirSiyah çay veya yeşil çay gibi hazırlanan Rooibos çayına tatlandırmak için süt, bal veya şeker ekleyenler var. Oldukça lezzetli olan bu çay sade de gayet rahatlıkla tüketilebilir.
Günlük ne kadar tüketilebilirGünde 3-4 kupaya kadar tüketilen çayın sağlık açısından herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değil. Çok aşırı dozda tüketildiğinde karaciğer ile ilgili sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülüyor fakat bu konudaki bilimsel veriler yetersiz.
Kimler tüketmemeliGöğüs kanseri gibi hormon duyarlı durumlarda aşırı tüketimi tercih edilmemelidir. Çünkü bu çayın östrojen üretimini arttırdığı belirlenmiştir..