Delaware Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışma, egzersizin çocukların kelime haznesini geliştirebileceğini öne sürüyor. Journal of Speech, Language and Hearing Research bülteninde yayımlanan makale, egzersizin çocuklardaki söz dağarcığına yönelik etkisini gösteren ilk çalışmalardan birini anlatıyor.
Motor hareketler hafızayı güçlendiriyor
Yaşları 6 ila 12 arasında değişen çocuklara, üç şeyden birini (yüzme, jimnastik salonu egzersizlerine katılma veya boyama yapma) yapmadan önce yeni kelimeler öğretilmiş. Öğretilen kelimeler daha sonra test edildiğinde, yüzen çocuklar kelimeleri %13 daha doğru hatırlamış.
Kendisi de eskiden üniversitede yüzücü olan ve şimdilerde düzenli olarak jimnastik derslerine katılan baş araştırmacı Maddy Pruitt, durumun kulağa mantıklı geldiğini söylüyor. Egzersizin beyinde üretilen nörotropik etmen seviyesini artırdığını belirten Pruitt, “Motor hareketler, yeni kelimelerin kodlanmasına yardımcı oluyor” diyor.
Peki, neden yüzme farklılık oluşturuyor da jimnastik böyle bir etki yaratmıyor? Pruitt bu durumu, söz konusu egzersizlerin beyinden talep ettiği enerji miktarına bağlıyor. Yüzme, çocukların fazla düşünme veya talimat olmaksızın tamamlayabildiği bir faaliyet. Çocuklar için yüzme daha otomatik bir eylemken, jimnastik egzersizleri ise yeni şeylermiş. Çocukların hareketleri öğrenmesi gerekmiş ve bu durum, zihinsel enerji gerektirmiş.