Geleneksel ve lezzetli: Lahana sarması tarifi

Lahana sarması, Türk mutfağının klasik ve sevilen lezzetlerinden biridir. Hem besleyici hem de pratik bir yemek olan bu tarife, evde kolayca ulaşabileceğiniz malzemelerle harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Klasik tariflere sadık kalarak veya kişisel dokunuşlar ekleyerek, hem aile sofralarınızda hem de özel davetlerde beğenilen bir seçenek olacaktır.

Malzemeler:

1 adet büyük lahananın dış yaprakları (veya 2 küçük lahana)
300 gram kıyma (dana veya kuzu)
1 su bardağı pirinç
1 adet soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu veya nar ekşisi
1 çay bardağı kuş üzümü (isteğe bağlı)
1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Lahanaları Hazırlama:

Lahanaların dış yapraklarını tek tek ayırın ve kaynar su dolu bir tencereye koyun. Yaprakları 5-7 dakika haşlayın, ardından soğuk suya alın. Haşlanmış yaprakların damarlı kısımlarını dikkatlice düzeltin.

İç Harcı Hazırlama:

Kıymayı bir kasede, ince doğranmış soğan, sarımsak, pirinç, domates salçası, zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biber ile karıştırın. İsteğe bağlı olarak kuş üzümü ve ceviz ekleyin.

Sarları Yapma:

Haşlanmış lahana yapraklarını bir düzleme serin. Her bir yaprağın ortasına bir miktar iç harcı koyun. Yaprağın kenarlarını içe doğru katlayarak ve rulo şeklinde sarın. Sarılan lahana sarmalarını tencereye dizin.

Pişirme:

Tencereye sarmaların üzerine bir tabak koyarak, sarmaların dağılmasını önleyin. Üzerine 1 çay bardağı su ve limon suyu veya nar ekşisini ekleyin. Kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.

Servis:

Lahana sarmalarını sıcak veya ılık olarak servis yapabilirsiniz. Yanında yoğurt veya limon dilimleri ile servis etmek lezzetini artırır.

İlginizi çekebilir

  1. Şimdi tam zamanı: Köstebek pasta
  2. Ferahlatıcı bir tarif: Pirinçli kabak sıyırma
  3. Detoks etkili salata: Ton balıklı enginar salatası