Omega-3, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Genellikle en zengin omega-3 kaynağının balık olduğu düşünülse de, balık tüketmeyenler alternatif omega-3 kaynaklarını keşfetmeye çalışıyorlar.
Bilim dünyasında, omega-3 konusunda somonu geride bırakan doğal bir anti-enflamatuar olan bir besinin keşfedildiği duyuruldu. Afyon ve Eskişehir bölgelerinde yetiştirilen, hamur işlerinin vazgeçilmezi haline gelmiş haşhaş, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda geçmeyen uykusuzluk ve yorgunluk problemlerine karşı etkisiyle de biliniyor.
Paylaşılan bilgilere göre, omega-3 kaynağı olarak bilinen haşhaşın, doğadaki en etkili ağrı kesici olarak kabul edilen somonu bile geride bıraktığı ortaya çıktı.
Türkiye’nin geleneksel lezzeti haşhaş, içerdiği yüksek demir ve çinko ile kan hücrelerini dengeleyerek ciddi hastalıklara karşı koruma sağlar.Sağlığa bir dizi fayda sağlayan haşhaş tohumu, içerdiği kalsiyum, potasyum, çinko, demir, manganez, bakır mineralleri ile sadece lezzetli değil, aynı zamanda besleyici bir alternatif sunar.
Bakırın kan hücreleri üretimindeki etkisi, haşhaşın özellikle güçlü bir antioksidan olan manganezle birleşerek beyin ve kalp sağlığına katkıda bulunduğu belirtiliyor.Tıp alanında ağrı kesici olarak kullanılan haşhaş, oleik asit içeriğiyle kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırarak kalp sağlığını destekler.
Potasyum içeriği sayesinde tansiyonu dengeleyen haşhaş, zengin lif içeriğiyle kabızlık problemlerine çözüm sunar. Cilt sağlığını iyileştirme ve kilo kontrolü konusunda da etkili olan haşhaş, içerdiği morfin, kodein, tebain, papaverin ve narkotin gibi maddeler nedeniyle haftada en fazla üç kez tüketilmesi önerilen bir besindir.
Uzmanlar haşhaşın doğurganlığı artırıcı etkisi olduğunu iddia ediyor. Fallop tüpünü temizleyen haşhaş tohumu yağı, doğurganlığı artırarak tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Araştırmalar, haşhaş tohumlarında bulunan ligninin, libidoyu artırıcı ve cinsel sağlığı iyileştirici afrodizyak etkileri olduğunu öne sürüyor.
Beslenme uzmanları, haşhaşın içerdiği kalsiyum ve magnezyumun beyin aktivitesini düzenlediğini ve nöron gelişimine yardımcı olduğunu belirtiyor.
Haşhaş tohumlarındaki bakır ve demir, kırmızı kan hücresi oluşumunu iyileştirir, böylece anemi ve diğer kanla ilgili durumların önlenmesine katkı sağlar.