Akran zorbalığı, bir kişinin veya grupların, güçlü olduklarına inandıkları ya da toplum içinde belirli bir konumda oldukları için başkalarını taciz etme, tehdit etme, alay etme, dışlama veya fiziksel şiddet uygulama gibi davranışlar sergilediğini bir durumdur.
Bu durum iş yeri, okul, mahalle gibi sosyal ortamlarda görülür.
Akran zorbalığını anlamak bazen çok zor olabilir çünkü bazı belirtiler gözle görülmeyebilir veya zorbalığı gösteren kişiler bu davranışları gizlemeye çalışabilirler.
Akran zorbalığının varlığı bu belirtilerle anlaşılabilir:
- Duygusal Belirti: Mağdurlar genellikle endişeli, huzursuz ve üzgün hissederler. Güvensizlik, kendine güven eksikliği ve düşük özsaygı gibi belirtiler gösterebilirler.
- Fiziksel Belirti: Fiziksel olarak zarar görmüş olabilirler. Morluk, çürük, kesik veya diğer yaralanmalar görülebilir. Bu yaralanmalar da doğru düzgün açıklanmaz, ya da sakarlık durumu arkasına gizlenir.
- Sosyal Belirti: Mağdur genellikle sosyal olarak izole edilmiş hisseder ve arkadaşlarından uzaklaşır. Arkadaşlık ilişkilerinde düşüş, sosyal etkinliklere katılmama gözlenir.
- Davranışsal Belirti: Zorbalığa maruz kalan kişide davranış değişimleri görülür. Daha önce sevdiği dersi sevmeyebilir, okula gitmemek isteyebilir.
- Sessizlik ve Kaçınma: Mağdurlar genellikle, durumu paylaşmakta çekimser davranır ve zorbalığa sessizce katlanırlar. Bu da zorbalığın devam etmesine, hatta artmasına yol açabilir.
Akan zorbalığının fark edilmesi ve önlenmesi için özellikle okul yönetimi, ebeveynler, öğretmenler önemli rol oynar. Bu yüzden çocuklar göz ardı edilmemeli, ilgiyle takip edilmeli ve sorunlara erkenden müdahele edilmelidir.