Sahurda kendinizi kaptırıp, fazla acıkmamak ve susamamak için tıka basa yiyenlerden misiniz?
Peki hangi besinlerin daha tok tutacağını hangilerinin az susatacağını bilsek daha iyi olmaz mıydı? Buyurun bu yiyeceklere birlikte göz atalım.
Yumurta ve Sütİçerdikleri yüksek protein sayesinde gün boyu tok tutmaya yardımcı olan süt ve yumurta sahurda tercih edilebilecek en iyi besinlerden ikisi diyebiliriz. Fakat yumurtayı pişirme yöntemimiz de önemli. Haşladıysak üzerine bol tuz ve baharattan kaçınmalı, tavada pişiriyorsak fazla yağlı olmamasına özen göstermeliyiz. Bu sayede daha az susarız.
Ceviz, badem, fındık, tuzsuz kaju gibi yemişler mide boşalmasını geciktireceğinden uzun süre tokluk hissi yaratmaktadır. Yemişleri de sahur sofranıza dahil etmekte fayda var.
TarçınTok tutma özelliğiyle bilinen tarçın, vücudun şeker yeme ihtiyacını karşılayıp, kan şekerini dengeler. Aynı zamanda düzenli kullanıldığında ağız kokusunu giderir bu sebeple sahurun vazgeçilmez isimleri arasında yerini alıyor.
YoğurtGün boyu açlık ve susuzluk hissimizi törpüleyecek olan yoğurdu sahurda az şekerli meyvelerle tüketebilir ya da içerisine nohut, buğday gibi haşlanmış baklagilllerle zenginleştirip çorba elde edebilirsiniz. Böylece neredeyse gün boyu tokluğu garantilemiş olursunuz.
MeyveSahurda illa şeker ihtiyacınızı gidermek isterseniz de doğrudan bal, reçel, çikolata gibi yiyecekler yerine az şekerli meyveler tercih edebilirsiniz. Örneğin elma içerdiği yoğun lif sayesinde uzun süre açlığınızı bastırır ve sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca salatalığın içerisinde su oranı gün içinde daha az susamamızı sağlar.
Peki nelerden kaçınmalıyız?Sahurda ne yemeliyiz kısaca bahsettik, peki neleri yememeliyiz bunları biliyor muyuz? Sahurda pastırma, sucuk, tuzlu peynirler, tuzlu zeytinler gibi bol baharatlı ve tuzlu ürünler susuzluk yaratacağından oruçlu olduğumuz sürede erkenden susamamızı sağlar. Aynı zaman da çok yağlı besinlerde midemizi rahatsız eder. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih etmenizi öneririm.