Haber Başlığı

Batı Nil Virüsü, sivrisineklerin aracılığıyla insanlara bulaşabilen viral bir hastalıktır. Virüs, genellikle yabani kuşlardan sivrisineklere geçer ve bu sivrisinekler aracılığıyla insanlara ulaşır. İ

lk olarak 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil bölgesinde keşfedilen bu virüs, Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da uzun yıllardır gözlemleniyor. Ülkemizde ise 2010 yılından beri vakalar bildirilmeye başlanmıştı.

Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun belirtileri 

Virüs kapmış çoğu kişi (yaklaşık %70-80) hiçbir belirti göstermez. Ancak, bazı kişilerde ateş, ishal, kusma, baş ağrısı, eklem ağrıları ve döküntüler gibi hafif belirtiler görülebilir. Genellikle bu tür belirtiler birkaç hafta içinde geçer, ancak yorgunluk ve halsizlik daha uzun süre devam edebilir.

Daha nadir durumlarda, virüs ciddi nörolojik hastalıklara yol açabilir. Bunlar arasında beyin iltihabı (ensefalit) ve beyin-omurilik zarı iltihabı (menenjit) bulunur.

Bu durumlarda, baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, titreme, nöbetler ve felç gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ciddi vakaların tedavisi uzun sürebilir ve bazen kalıcı nörolojik hasarlar bırakabilir.