Son zamanlarda insanların, özellikle sosyal medyada maruz kaldığı body shaming, kendi bedeninden utandırma durumunu ifade eder.
Bazıları bunu uygularken direkt sözlü fiziksel aşağılamalara başvurur; bazıları ise dolaylı yoldan yapar.
Örneğin, biri size ‘Çok yemedin mi? Az önce de yemiştik, ben hayatta yemeğin üstüne tatlı yemezdim!’ dediğinde bile amacı bu olabilir. Çünkü soru, sizi çekinmeye itebilir ve yanlış yapıyor olduğunuzu düşündürebilir.
Aynı zamanda body shaming, ‘Çok az yiyorsun, bir deri bir kemiksin zaten!’ şeklinde de olabilir.
Body shaming, kişinin görünüşünün kusurlu olduğuna güçlü bir şekilde inanması durumuna, yani vücut dismorfik bozukluğuna yol açabilir. Aynı zamanda depresyon, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları gibi durumlar da görülebilir.
Çok fazla olumsuz eleştiriye maruz kalmak ve bunun özellikle yakınınızdaki insanlardan, sürekli olarak gelmesi özgüveninizi de sarsabilir.
Hatta bir süre sonra, başkaları bir şey demeden önce siz, kendinize body shaming uygulamaya başlayabilirsiniz!
Kendinizi aynada cevamlı kontrol etme ihtiyacı, hiçbir kıyafeti üzerinize yakıştıramama durumu oluşabilir. Teninizi/saçınızı/kilonuzu yani hangi kısmınız olumsuz eleştiriliyorsa o kısmınızı şiddetli bir şekilde gizleme ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Bundan kurtulmak için ise öncelikle, yaşadığınız durumun ‘body shaming’ olduğunu fark etmelisiniz. Ardından ise kendinizle barışık olmak için çabalamalısınız.
Her şeyin görünüş olmadığını, özellikle karakterinizin ve başarılarınızın takdir görmesi ve ön planla olması gerektiğini fark etmek için olumlamalar yapmalısınız.
Kendinizde sevdiğiniz şeyleri bulmalı ve üstüne düşmeli, olduğunuz kişiye teşekkür etmelisiniz. Ayrıca kendinizle ilgilenmek de kendinizi sevmek için önemli bir adımdır.
En önemlisi ise, çevrenizi gözden geçirmektir. Size zarar verdiğini hissettiğiniz insanlardan olabildiğince uzak durmalısınız. Değerinizi bilenlerin ve sizi olduğunuz gibi kabul edenlerin, yanınızda durmayı hak ettiğini unutmayınız!