Çevrenizde kendisini sürekli öven, başkalarını sürekli küçülten, her tartışmada sizi haksız çıkartan kişiler mi var? Ve sevgilinizin narsist olduğunu mu düşünüyorsunuz. Gelin o zaman birlikte bakalım.
Narsist kişilik bozukluğu özellikleri- Dışarıdan bakıldığında büyüklenen,
- Kendini öven ve yücelten,
- Çoğunlukla başkalarını yeren, değersizleştiren ve küçültücü tutumlar içinde bulunan,
- Eleştirilmeye aşırı hassas,
- İnsanlarla yakın sempatik ilişkiler kuramayan,
- Dışarıdan nasıl göründüğünü veya nasıl değerlendirildiğini aşırı önemseyen ve buna göre genel görünümünü ve davranışlarını yönlendiren kişilerdir.
- İlgi çekici, dikkat çekici, saygıdeğer görünümde olmalarına rağmen temelde kendi öz değerleri düşük, yetersizlik hisleri yüksek kişilerdir.
- Çoğunlukla iyi giyimli, daha çok iyi markalardan giyinmeyi tercih eden, hemen her zaman bakıma ve görünüme fazla özen gösteren, saygıdeğer olmak ve övgü almak için yoğun çaba gösteren, bulundukları konum ve mevkiye fazla önem gösteren kişilerdir.
- Eleştiriye karşı aşırı hassas ve kimi zaman fazlasıyla karşı çıkan, daha çok karşıdaki kişiyi suçlayan ve yeren kişilerdir.
Romantik ve duygusal ilişkilerde narsistik bireylerin bazı ön plana çıkan özellikleri sayesinde kolayca anlaşılabilir.
- Narsistik sevgililer, ilişkilerinin başlangıcında sevgililerini fazla yüceltirler, onlara çok sayıda sürpriz yapar, hediyeler alırlar, onları şaşırtacak düzeyde çok ilgi gösterirler.
- Çünkü bir narsist çoğunlukla temel inanış olarak “Ben öyle biriyim ki, işte hayatıma giren kişiyi de böyle mutlu ederim” gibi bir inanışı beslemeye ihtiyaç hisseder. Bu tutumun içeriğinde çoğunlukla esas olarak karşı tarafa yeterince değer verme hali yoktur.
- Karşı taraf ile yeterince sağlıklı derecede bir yakınlık kuramaz, yüzeysel bir ilişki kurmuştur, çoğunlukla karşı tarafın sıkıntılarıyla hayalleriyle ilgilenmez, ilgilenir gibi görünse de yüzeysel ve geçici bir ilgidir ve yeterli düzeyde empati kuramaz.
- Narsist sevgililer, çoğunlukla kendilerine hayran olan kişileri bulurlar, partnerleri genelde onları çok yücelten, bağımlı özellikteki kişiler olurlar.
- Narsist kişiler ilişkilerinde zamanla karşı taraftan uzaklaşır ve ilgisini azaltır. Partnerler ise bu değişikliklerden etkilenir ve ilişkide paylaşım sorunları çıkar.
- Narsist bireyler tartışmalar sırasında çoğunlukla iyi manipülasyon yaparak, karşı tarafı suçlu hissettirirler.
- Bir süre sonra adeta partner “Haklısın ben hatalıyım, böyle yapmamalıydım” gibi bir ruh haline bürünür.
Peki, hayatınızda narsist bir kişi var. Nasıl davranılmalı?
İlginizi çekebilir
Sarımsak kokusuna son! Evde kolayca uygulayabileceğiniz pratik çözümler
- Her türlü kişilik bozukluğunda olduğu gibi doğru sınır koyabilmek, narsistik kişilerle kurulan ilişkiler için de çok önemlidir.
- Doğru sınır koyabilmenin yolu kişinin öncelikle kendini tanıması, kendi ihtiyaçlarını fark edebilen, bireysel alanı olan, ilişkinin dışında da özerk bir yaşam alanı olan, kendi kararları doğrultusunda hareket edebilen bir birey olması ve bununla ilgili karşı tarafla iletişim sırasında bunu yansıtabilmesidir.
- Narsistik bireylerin manipülatif tavırlarını bilmek bu ilişkileri yönetmek için gereklidir.
- Narsistik bireyin ne aşırı yücelten ne de aşağılayan tutumlarına kapılmamak altın anahtardır.