Rezene bitkisi maydonozgiller familyasına ait bir bitkidir. Ömrü ise yaklaşık iki seneliktir. 2 metre yüksekliğe kadar uzayabilen rezene bitkisi yeşil gövdeye ve sarı renkte rezene çiçeği bulunan bir bitki olarak görünür Gövdesi ise dik olarak yükselmektedir. Bileşenlerinde; nişasta, tanen, uçucu yağlar ve yapışkan bitki sıvısı bulunmaktadır. Sonbahar döneminde olgunlaşan ve toplanmaya elverişli hale gelen rezene hassas bir şekilde toplanmayı gerektirir.
Faydaları nelerdir ?- Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sindirim zorluğunda, bağırsak parazitlerinde ve göz hastalıkları rahatsızlıklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
- Kalp ritmini düzenleyen rezene aynı zamanda kan basıncını da olumlu etkiler.
- Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
- Kolesterol ideal seviyede tutulmasına büyük ölçüde etki eden rezene içerdiği zengin lifler sayesinde de kalp damar sağlığını korur.
- Bunlara ek olarak önemli bir gaz giderici olarak görülen rezene genellikle hazımsızlık sorunu yaşayanlar için önerilir.
- İçinde bulundurduğu C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve kemik yapısının sağlamlaşmasında etkili olmaktadır.
- Rezene cilde faydaları ile de bilinir. İçeriğinde barındırdığı A, C ve E vitaminleri ile birlikte potasyum, magnezyum, çinko gibi cilt sağlığı için önemli maddeleri de içeren rezene antioksidan olarak cildi güzelleştirir ve daha zinde bir görünüm kazanılmasını sağlar.
- Rezene göz için de faydalıdır ve görme kabiliyetini güçlendirir. A vitamini etkisiyle özellikle bilgisayar başında fazla vakit geçirenler için iyi bir destekleyicidir.
- Rezene tohumunda bulunan flavonoid adlı maddenin etkisi ile vücuttaki östrojen miktarının arttığı ve bu durum sonucu göğüslerdeki hücrelerin dokusal oluşumunun da arttığı bilinir ki rezene tohumu göğüsleri büyütme etkisine de sahiptir.
- Rezene adet ağrısı için de şifalı bir bitkidir. Özellikle adet döneminde gaz sıkışması yaşıyorsanız rezene çayı içerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
Rezenenin en yaygın biçimde kullanılan hali çay olarak demlenerek tüketilmesidir. Rezene bitkisi bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilmektedir. Ayrıca rezenenin kök ve gövdesi, taze ise doğranarak yaprakları ile birlikte yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir
Kedinizin sağlığı için evdeki artıklardan güvenle verebileceğiniz 8 gıda